Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo VELIKI HRVATI I KATOLICI: Prijavljena u Imotskom, a živi u Posušju i rodbini daje beneficije…

VELIKI HRVATI I KATOLICI: Prijavljena u Imotskom, a živi u Posušju i rodbini daje beneficije…

0
VELIKI HRVATI I KATOLICI: Prijavljena u Imotskom, a živi u Posušju i rodbini daje beneficije…

Za Anamariju Lončar, ravnateljicu Centra za socijalnu skrb u Imotskom i uglednu članicu HDZ-a, javno se priča kako stvarno živi u Posušju, u BIH, u svojoj obiteljskoj urbanoj vili s obitelji i da je fiktivno prijavljena u Imotskom, piše portal 24Sata.hr.

I tu bi bio kraj naše priče da ravnateljica nije u pokušaju demantiranja navoda potkrijepila sumnju.

“Dobro, što?!”, uslijedio je kratak odgovor kad smo je priupitali je li to istina, kao da uopće ne razumije u čemu je problem.

-Pa ne znamo jeste ili niste fiktivno prijavljeni u Imotskom – rekli smo.

Nakon podulje stanke uslijedio je njen odgovor.

-Evo možemo li u ponedjeljak.

-Dobro, može, ali trebali biste znati gdje živite…

-Znam gdje živim, Bruna Bušića 2. U čemu je problem?! – kaže nam ravnateljica lokalnog Centra za socijalnu skrb.

-Živite li u Posušju, u BiH, ili u Hrvatskoj – inzistirali smo dalje na odgovoru.

-U Imotskom živim – odgovorila nam je Lončar.

-U Imotskom?

-Da.

-Dobro, onda imamo pogrešne informacije – uzvratili smo.

-Evo izvolite pa provjerite. Nemam ja s tim problem…

‘Provjerite’. Ok, jesmo: Fotografije ne lažu.

A mi smo se onda doista odlučili provjeriti i uvjerili se kako ravnateljica Lončar svako jutro zorom poslije 6.30 napušta obiteljsku kuću u Posušju BIH, sjeda u svoj osobni automobil imotskih registracijskih oznaka i odlazi do Imotskog.

Naravno, pritom treba prijeći i međunarodni granični prijelaz Vinjani Gornji.

Ravnateljicu smo nekoliko dana u nizu vidjeli na izlazu iz obiteljske urbane vile u Posušju, odakle je odlazila u Imotski.

Pitali smo ravnateljicu (ne bez razloga) gdje su joj djeca završila školu i gdje joj žive djeca – u Imotskom ili Posušju.

Članu obitelji 3500 kuna?!

-Zašto bih vam ja to odgovarala? – izustila je kratko.

-Pa one nisu nikad ni govorile da su školu završile u Imotskom. U čemu je tu problem stvarno ne vidim…

Nismo mogli dovršiti razgovor i dobiti odgovor – kako to da ona živi u Imotskom, a djeca u Posušju?

Naime, djeca su primila za prošlu akademsku godinu studentsku potporu grada Imotskog.

Uputili smo i službeni dopis na adresu Grada Imotskog želeći saznati – jesu li djeca Anamarije Lončar primala neki oblik studentske novčane potpore? U pisanom odgovoru stoji:

“U 2020. godini nemamo korisnika studentskih potpora za imena iz Vašeg upita, dok su za akademsku godinu 18/19. ostvarile studentsku potporu u iznosu od 1000,00 kuna.”

1 i 2) Svako jutro oko 6.30 Anamarija Lončar napušta obiteljsku vilu u Posušju i prelazi granicu, ide u Imotski. Ondje je zaposlena kao ravnateljica Centra za socijalnu skrb 3 i 4) Drugi dan, ista priča. Opet je ruta ista, vila u Posušju – granični prijelaz Vinjani pa na posao u Imotski

Prije nego što nam se ravnateljica Lončar zahvalila na razgovoru i spustila slušalicu, mi smo uspjeli pitati još ponešto iz domene rada Centra, a da ne povrijedimo pravo na zaštitu osobnih podataka.

-Imamo informaciju da je članu vaše šire obitelji isplaćena novčana pomoć u iznosu od 3500 kuna na blagajni Centra iako nije navodno bio u statusu socijalno zaštitne potrebe. Ispravite me ako govorim pogrešno.

Da nisu prikazani potpuni podaci i svi članovi obitelji.

-Dobro – odgovorila je Anamarija Lončar.

-Je li to istina – pitali smo.

-Kako to mislite? Kad se to dogodilo? Ja imam zamjenika, ako sam možda na godišnjem. Ja ne znam – rekla nam je ravnateljica te dodala:

-U Centru Imotski sve je transparentno i nema nikakvih nepravilnosti, niti ima bilo kakvih nezakonitih radnji. Niti se vode bilo kakvi postupci od nadležnih službi ili od prekršajnih ili kaznenih institucija, a ukoliko vi imate neka saznanja… Dapače, ja bih voljela da nam ih dostavite.

Saznanja koja mi imamo jesu da ravnateljica ne živi u Imotskom nego u Posušju. Evo ispravljamo i dostavljamo. Da su joj djeca primila studentsku potporu grada Imotskog jer su prijavljeni u Imotskom.

Kao i saznanja da nemali broj korisnika Centra iz Imotskog navodno živi u Hercegovini, a prima socijalnu pomoć Centra u Imotskom.

-Vi ako podnesete prijavu, netko mora doći do vas vidjeti i razgovarati s vama. Uzeti vašu izjavu pod zakonskim obvezama. Je li tako? Kazneno ste odgovorni ako ste nešto slagali – kaže nam Lončar.

Mogu li uzeti dvostruko?

Željeli smo i službeni stav Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, na čelu kojeg je Josip Aladrović, o tome tko može primiti jednokratnu naknadu, tko provjerava prebivalište korisnika i još ponešto.

“Stručni radnici Centra za socijalnu skrb u postupku ostvarivanja prava utvrđuju činjenično stanje (obiteljske, materijalne i druge bitne okolnosti) te mogu obaviti očevid na mjestu prebivališta ili trenutnog boravišta stranke. No utvrđivanje stvarnog prebivališta i odjava iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu u nadležnosti je Policijske uprave”, stoji u objašnjenju.

Fiktivne prijave ne donose samo adresu na osobnoj iskaznici ili putovnici nego i ostvarivanje rodiljskih naknada, koje su u Hrvatskoj mnogo veće, dječjeg doplatka, raznih vrsta socijalne pomoći.

Upitno je primaju li možda fiktivno prijavljeni i u BiH isto to, dakle – dvostruke naknade. U svakom slučaju stjecanje protupravne imovinske koristi nije zanemarivo i traži odgovor nadležnih institucija.

24Sata.hr