“Veliki brat” će promatrati iz prikrajka i mještane Ljubuškog

LJUBUŠKI – Stanovnici općine Ljubuški uskoro će biti u velikoj mjeri pod videonadzorom koji popularno već sada mnogi zovu “Veliki brat”, odnosno “Big Brother”.

Kretanje i postupci

S jednog policijskog mjesta pratit će se njihovo kretanje i postupci te na temelju toga poduzimati mjere ako njihove radnje ne budu u skladu s općeprihvaćenim društvenim normama i pravilima.

Naime, općinski vijećnici na prošlotjednoj sjednici Općinskoga vijeća Ljubuški usvojili su odluku o postavljanju sustava videonadzora na području te općine u Zapadnohercegovačkoj županiji. U odluci ljubuškoga Općinskog vijeća stoji da će se videonadzor postaviti na užem području općine uz prometnice i na drugim javnim površinama na prikladnim mjestima, odnosno lokacijama određenim aktom kontrolora koji će obavljati videonadzor, a bit će u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije. Cilj i razlog njegova postavljanja su povećanje sigurnosti, zaštita građana i imovine, prevencija i sprječavanje kriminalnih radnji, provođenje policijskih poslova rasvjetljavanja počinitelja prekršaja i kaznenih djela, kontrola prometa u pokretu i mirovanju i sigurnosti svih sudionika u prometu. Nabavu i ugradnju sustava osigurat će Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije sukladno Zakonu o javnim nabavama Bosne i Hercegovine i propisanim aktima, a za kontrolora, koji će obavljati videonadzor, određen je Operativni centar županijskoga Ministarstva unutarnjih poslova. Videonadzor će se vršiti sukladno odredbama zakona o zaštiti osobnih podataka, a Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije obvezuje se donijeti pravilnik o postupanju sukladno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka na razini Bosne i Hercegovine.

Značajan iskorak

U obrazloženju dostavljenom uz odluku kaže se da sustav videonadzora predstavlja značajan iskorak u pogledu povećanja interventnih sposobnosti policije, koja se promatra kroz pravodobnu reakciju, brzi izlazak na mjesto događaja s potrebnim snagama i sredstvima te učinkovito poduzimanje mjera i radnji, sve u cilju sprječavanja prekršajnog ili kaznenog djelovanja.

Kako se Ljubušaci nadaju, sustav videonadzora, ili kako su ga opisali, kao u “Big Brotheru”, popularnom showu u kojem se život prati kamerama, o kojem su protekloga tjedna odluku donijeli ljubuški općinski vijećnici, zasigurno će donijeti još više sigurnosti stanovnicima ove općine u ZH županiji, piše Večernji list.

SirokiBrijeg.info