Velika popularnost ženskog nogometa u Širokom Brijegu koja raste iz godine u godinu

Široki Brijeg ne broji veliki broj stanovnika, ali taj broj je sasvim dovoljan da ŽNK Široki Brijeg besprijekorno funkcionira i da u njemu redovno trenira više od 50 djevojaka u kadetskoj i seniorskoj kategoriji. Ženski klub se bori za ulazak u Premijer ligu BiH, a taj cilj nije veliki imperativ u ovoj sezoni, ali gledajući dugoročno sigurno jeste, piše portal Klix.ba.

Ženski nogometni klub u Širokom osnovan je najesen 2014. godine, ali popularnost nogometa među ženskom populacijom postojala je i mnogo prije nego je klub započeo svoj put. Djevojke su nogomet igrale pred školom, u dvorištima, pravile svoje dresove i male klubove.

“U ovom klubu sam od prvog treninga, kao i većina djevojaka. Nogomet sam zavoljela od malena tako da je dolazak u klub bilo prirodno, jer lopta mi je bila draža od lutke. Zajedno sa susjedima smo imali naš mali klub koji smo sami izmislili, pravili smo naše dresove…”, kazala nam je Matea Marušić, djevojka koja nosi kapetansku traku u ovom klubu.

Zajedno s Mateom u prvom timu treniraju djevojke uzrasta od 15 do 29 godina i one se trenutno nalaze na drugom mjestu Prve lige FBiH s tri boda manje od mostarske Emine.

U Širokom djevojke vrijedno treniraju, trening je rezerviran za svaki dan osim nedjelje i osim na dan utakmice. Dakle, pored svih obaveza, od onih vezanih za obrazovanje do poslovnih, djevojke u Širokom šest dana u tjednu provode na zelenom terenu. Nogomet je i njima mnogo više od igre. O tome nam je govorio trener kluba Ivan Kvesić koji je omjerom ukupnog broja stanovnika u općini Široki Brijeg naspram broja djevojka odlično prikazao pravu sliku popularnosti nogometa u ovom mjestu.

“Neobično mi je bilo kada sam počeo s djevojkama raditi dok nisam vidio koliku želju imaju djevojke i kakav pristup imaju. Kada pogledate samo Široki te usporedite omjer ukupnog broja stanovnika u odnosu na broj nogometašica koje imamo, tu se vidi šta ženskoj populaciji znači nogomet. Ovdje u gradu živi oko 10.000 ljudi, u općini oko 28.000 ljudi, a mi u klubu u dvije kategorije kadetskoj i seniorskoj imamo 50 djevojaka. To je u odnosu na neke druge gradove zaista impozantna brojka”, kazao je Kvesić.

Od samog osnivanja kluba plavi dres Širokog nosi i Martina Vuletić čija je ljubav prema nogometu rasla uz praćenje omiljenog kluba Reala iz Madrida.

“Počela trenirati kada se osnovao klub, a i kod mene je prirodno bilo da krenem trenirati, jer sam i prije osnivanja kluba igrala nogomet s prijateljicama. Zajedno s prijateljicama sam obično igrala termine i kasnije smo se samo prebacile u klub”, kazala je Vuletić.

Iz Prve lige FBiH u Premijer ligu BiH ulazi jedan klub, a ambicije Širokog su da budu pri vrhu lige u kojoj se trenutno nalaze te da, ukoliko ne uspiju u ovoj sezoni, u nekim od narednih sezona izbore mjesto među najboljim ženskim klubovima u državi.

“Polovično sam zadovoljan prvim dijelom sezone pošto smo do posljednjeg kola imali sve pobjede i to bez primljenog pogotka, a onda smo u posljednjem kolu primili tri gola i izgubili od ŽNK Emina. Ipak, mi iz godine u godinu napredujemo i zbog toga moram biti zadovoljan”, kazao je za kraj razgovora Kvesić.

Klix.ba