VEČERNJI DEZINFORMATOR: Hrvati izvan RH osobne iskaznice ne mogu potraživati preko interneta

Proteklih dana u bh medijima pojavila se informacija koju je plasirao Večernji list BiH, kako hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj osobne iskaznice mogu izvaditi preko interneta. Ta informacija nije točna, jer se zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi osobno u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji na području Republike Hrvatske.

Osobna iskaznica je elektronička javna isprava kojom hrvatski državljanin dokazuje identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljanin koji nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj može ishoditi osobnu iskaznicu u koju se upisuje podatak o njegovom prebivalištu izvan Republike Hrvatske i u tom slučaju osobna iskaznica ne služi kao dokaz prebivališta u Republici Hrvatskoj, javlja Brotnjo.info.

Podsjećamo, izdavanje novih elektroničkih osobnih iskaznica u Republici Hrvatskoj započelo je prije dvije godine, točnije 8. lipnja 2015. godine.

Više o osobnoj iskaznici pročitajte na web stranici MUP-a RH.

SirokiBrijeg.info