VEĆ VIĐENO: Europa kroz prvenstvo ponovno djeluje kao veliki izazov

ŠIROKI BRIJEG – Na Pecari su ovo već vidjeli. Na pola sezone su prvi, no kako prvenstvo ulazi u završnicu, povoljni rezultati sve su rjeđi. U rasponu od 16. do 22. kola Široki je ispustio čak dvanaest bodova i s vrha skliznuo na – četvrtu poziciju. Europa kroz prvenstvo ponovno djeluje kao veliki izazov.

Domaći remi s Čelikom, četvrti na Pecari ove sezone, zorno je oslikao sliku i priliku Širokog – na terenu jako dobar i bolji, u konačnici bodovno jednak protivniku.

– Nije ostvaren cilj, nismo zadovoljni rezultatom, ustvrdio je šef struke Slaven Musa pa pojasnio: Kad pogledate borbu i prilike, jedno što je nedostajala bila je realizacija. Čelik je svoj posao odradio, dok mi drugu utakmicu zaredom nismo postigli pogodak. Ali ponavljam, osim realizacije, momcima nemam na čemu prigovoriti.

Slučaj “lopta jednostavno nije htjela u gol” ili nešto dublje? Na potezu je struka, ali ono što je nepobitno – izgled je tabele, odnosno njena transformacija u već simptomatičnom vremenskom okviru koji je prošle sezone bio koban po europske ambicije. To što je radi nadolazećeg Eura u Francuskoj jesenas odigrano 18. kola apsolutno je nebitno. Jer u konačnici sve se svodi na – poražavajuće brojke u šest prvih kola druge polovice prvenstva.

Tim s Pecare nakon 15. je kola na vrhu bio bodovno izjednačen sa drugoplasiranom Slobodom (31), Zrinjski je bio bod iza, Sarajevo je bilo na minus tri. Ubrzajmo film do prošlog vikenda i situacija je slijedeća: Zrinjski 47, Sloboda 47, Sarajevo 42, Široki 40…, kao i Željezničar koji je 15. kola do danas nadoknadio deset bodova minusa.

Malčice podsjeća na prošlu sezonu, zar ne? Široki je i tada točno na pola sezone bio prvi, imao je dva boda više od Sarajeva, tri ispred Zrinjskog, četiri ispred Željezničara. Ali, nakon 30. kola Sarajevo je imalo 66, Željo 63., Zrinjski 59., dok je Široki uhvatio 56 – nedovoljno za Europu. Trend je bio sličan, s tim da je u od 16. do 22. kola prošle sezone ispušteno “samo” devet bodova, tri manje nego u aktualnoj kampanji.

Zanimljivo je i to da je prošle sezone Musa smijenjen upravo poslije 22. kola (nakon poraza od Veleža; vratio se u 8. kolu ove sezone), s tom razlikom da je Široki tada i dalje držao prvu poziciju, ali na Pecaru su se uspaničili i odlučili napraviti rez – koji u konačnici nije odveo do željenog cilja. Ispalo je da je Europa pobjegla u posljednjem kolu, kada je Zrinjski na Pecari izvukao remi, ali kritike na račun sudaca, koliko god one bile opravdane ili ne, zapravo ne bi trebalo izvlačiti izvan konteksta. Daleko veći problem činjenica je što su se u Širokom naviknuli na “crne rupe”, što su uopće dozvolili da iz vrlo ugodne vozačke pozicije skliznu na “putničku”. Sve viđeno prošle sezone preslikalo se na tekuću – usprkos po imenima snažnijem kadru. Problem psihe? Manjkavost pristupa “Europa prioritet, ako se ukaže prilika za više – ugrabit ćemo je”? Moguće. Pokazat će preostalih osam kola u kojima Široki ima priliku demantirati unaprijed utvrđen scenarij po kojem će im još jedno loše proljeće još jednom oteti sve. Kup bi mogao spasiti situaciju, ali tko sada, četiri utakmice do trofeja, može garantirati uspjeh?

Dnevni list