Vatrogasci i mještani pokušavaju smiriti vatrenu stihiju na nekoliko lokacija na području Širokog Brijega!

Unatoč brojnim upozorenjima Civilne zaštite ŽZH da se ne pali vatru na otvorenom i pri tome dodali kako je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl., uz apel da se pridržava zakonskih odredbi, izgleda kako je džaba pojedincima pričati.

Požari u Biogracima, Ljutom Docu i Dobrkovića na području Širokog Brijega. Svo raspoloživo ljudstvo širokobrijeških vatrogasaca trenutno je na terenu kao i brojni mještani koji na sve načine pokušavaju smiriti ovu vatrenu stihiju koja “gutaju” suho raslinje, šumu i njive i preko brda opasno se približava kućama.

S obzirom kako se radi o dosta nepristupačnim terenima i mrak koji otežava situaciju dolaska do požarišta, vatrogasci i mještani su raspoređeni na nekoliko punktova na nabrojanim lokacijama kako bi štitili obiteljske kuće od požara koji prijeti.

“Uspjeli smo ugasiti jedan dio požarišta gore na brdu oko dalekovoda, a sada idemo dole naniže paziti da se vatra ne približi kućama jer teren je dosta nepristupačana i mrak je, tako da moramo paziti a vatrena linija je dosta duga. Tu su i vatrogasci s nama, dali su nam nekoliko naprtanjača sa vodom i idemo u obraniti naše selo” – kazao je za portal SirokiBrijeg.info Stanko Marušić mještanin Biograca koji sa svojim sumještanima pomaže u gašenju ovog velikog požara.

Ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati nesagledive posljedice, za koje možete i kazneno odgovarati, samo su dio folklora za javno priopćenje iz Uprave civilne zaštite ŽZH i gdje nije poznato do dana današnjeg je li itko snosio kaznene posljedice za brojne požare koji su namjerno podmetnuti, ili izmakli kontroli nesavjesnog paljenja bez nadzora, a koji su do sada harali diljem Županije Zapadnohercegovačke.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info