Home Ostale rubrike Hrana & Piće Kako vas varaju proizvođači proteinskih dodataka prehrani

Kako vas varaju proizvođači proteinskih dodataka prehrani

0
Kako vas varaju proizvođači proteinskih dodataka prehrani

Jeste li znali da neki proteinski dodaci prehrani sadrže i do 50% manje proteina od deklarirane vrijednosti? Informirajte se! Ne samo zato jer vaš novac vrijedi, već još važnije – jer vaše zdravlje nema cijenu.

Jeste li čuli za izraz Protein-spiking? Ili pak, jeste li čuli za anglosaksonski izraz “amino-acid spiking”? Vrlo pojednostavljeno, riječ je o namjernim, nepoželjnim manipulacijama u sastavu koncentriranih proteinskih/aminokiselinskih dodataka prehrani s ciljem veće zarade te prikaza većeg sadržaja ključnih nutrijenata u odnosu na deklariranu vrijednost i stvarni sadržaj.

Dakle, riječ je o patvorenju, vrlo neetičnom postupanju prilikom proizvodnje proteinskih suplemenata. Riječ je o osmišljenom varanju potrošača, korisnika dodataka prehrani. Kolateralne žrtve su sami korisnici, kao i preostali odgovorni proizvođači ovih dodataka prehrani kojima tako nešto ne pada na pamet.

Zamislite situaciju u kojoj se hvalite pred kolegom iz teretane kako ste kupili „najjači“ proteinski dodatak prehrani na tržištu. Kako je baš taj proizvod onaj najbolji. I onda zamislite kako saznajete kako je sve to bila laž.

Ako mislite da se to dešavalo u nekoj od zemalja Trećeg svijeta, varate se. Dogodilo se to u SAD-u prošle godine. Pritom je bilo riječi i o nekim poznatim tvrtkama proizvođačima proteinskih suplemenata. Navodne optužbe koje su dobile sudski epilog, istaknule su kako neki proteinski dodaci prehrani sadrže i do 50% manje proteina od deklarirane vrijednosti! Pri čemu nije sigurno koliko se narušilo zdravlje korisnika.

Naime, po pojavi ove afere u SAD-u javili su se mnogi korisnici, koji su podigli osobne tužbe protiv proizvođača tih suplemenata, navodeći i zdravstvene smetnje nakon korištenja prozvanih dodataka prehrani (navodni problemi s jetrom, bubrezima), uzrokovanim konzumacijom takvih patvorenih dodataka prehrani. Broj tužbi građana potrošača bio je u velikom porastu, oglasila se i FDA koja primarno nastoji zaštititi potrošače u skladu sa svojom meritornošću (DSHEA akt).

Očigledno je kako su se neki neodgovorni proizvođači proteinskih sportskih dodataka prehrani dovitljivim postupcima dosjetili patvoriti proizvode te punovrijedne proteine zamjenjivali jeftinijim sastojcima s visokim udjelom dušika. Primjerice, amino-kiselinama kao što je primjerice glicin i taurin ili pak jednostavnijim peptidima, kao što je od proteina jeftiniji kreatin. Kupuje se, dakle, jednostavni monosastojak poput neke aminokiseline ili pak tripeptida kreatina u obliku monohidrata i dodaje premiksu proteina sa smanjenim udjelom same proteinske frakcije. Dušični rezime ostaje visok, no od toga je aminokiselinski sadržaj kvalitativno posve neodgovarajući za whey/sirutku.

Odgovornim i uglednim proizvođačima s uspostavljenim sustavom kontrole kvalitete to neće pasti na pamet. No, uvijek ima onih koji koriste razne metode za zaradu.

Prema EuroMonitoru industrija proteinskih dodataka prehrani procijenjena je na više od 7 milijardi dolara! Velik je to biznis, i ostavlja prostor za manipulacije i nasjedanje na medijske i marketinške kampanje od strane naivnih kupaca korisnika.

Kako spriječiti moguću prijevaru? Ne naručujte bilo što online, i još važnije – ne pijte bilo što. Čitajte deklaracije, raspitajte se o sustavu kontrole kvalitete proizvoda. Dodaci prehrani trebaju biti rigorozno kontrolirani, i od strane institucija, interno, i od strane samih potrošača. Stoga kad kupujete, ne povodite se samo brandom, nečijom pričom ili lijepo dizajniranom etiketom. Ili prijateljem koji pije baš te “proteine”. Informirajte se! Istražujte i informirajte se koji su proizvođa ikada imali „mrlju“ u svojoj povijesti.

Isto kao i kad kupujete namirnice te pripremate hranu, kritički um treba stalno biti pripravan i pri kupovini dodataka prehrani! Ne padajte samo na marketing i zaštitna lica medijskih kampanja iza tih proizvoda, već ulazite u detalju po pitanju njihovog sastava i kontrole kvalitete. Ne samo zato jer vaš novac vrijedi, već još važnije – jer vaše zdravlje nema cijenu.

Menshealth.hr