Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je skupštine Posavske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije da odmah provedu odluku Ustavnog suda FBiH i izmijene županijske ustave čije pojedine odredbe krše entitetski Ustav jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni jezike Srba i Bošnjaka kao službene, ni ćirilicu kao jedno od dva službena pisma.

Ustavni sud Federacije BiH je u svibnja 2018. godine utvrdio da nekoliko odredbi ustava Posavske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovače županije krše Ustav Federacije BiH, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, srpski i bosanski jezik kao službene jezike i ćirilično pismo kao jedno od dva službena pisma.

Sud je stoga naložio da ove tri županijske skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci. Nijedna skupština to do sada nije učinila.

Osiguranje istih prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stub Daytona. Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se Bosna i Hercegovina razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje evropske vrijednosti, rekao je visoki predstavnik.

Srna