FOTO: Mili Marušić

Nedavno smo na portalu SirokiBrijeg.info iznijeli jedan od mnogobrojnih problema s kojima se susreću učenici, roditelji, nastavno osoblje na području Širokog Brijega.

I unatoč mnogim lijepim stvarima koje također konstantno prezentiramo, a gdje su prvenstveno zaslužni sami učenici i njihovi učitelji kroz mnogobrojne aktivnosti, postoji i “druga strana medalje” koja se najviše ističe gdje se institucije uopće ne žele baviti ili ignoriraju takve probleme sve dok se tragedija ne dogodi.

Možda ovo sve zvuči izravno napisano, ali u stvari to je tako. Mnogi ravnatelji škola su podoban kadar i ne žele se zamjerati onima koji su ih postavili, pa tako tako prešute mnoge probleme u školskom sustavu i čekaju da netko drugi o tome progovori, umjesto da oni budu ti koji će se boriti za svoju školu, za svoje učenike, ali što ćete, kad je i to tako!

“Dramatičan” video koji ćete sada pogledati, dolazi iz dvorišta Male škole koja pripada MZ Desna obala, a koja je podružnice 1. Osnovne škole Široki Brijeg.

To školsko igralište za djecu je sve samo ne igralište. Slikovito rečeno Duhanska stanica u Širokom Brijegu izgleda ljepša i sigurnija za učenike ove Male škole nego njihovo “igralište” koje se nalazi 100-metara od “Duhanske”. Rupe po terenu kao da su meteoriti po njemu padali, polomljena drvena zaštitna ograda iz koje strše zahrđali čavli koji čekaju nečije dijete da se na njih nabode, umjetna trava koja je nekada krasila ovo igralište koje je iscrtano bilo nekada davno liči sada na neku razbacanu slagalicu, nema zaštitne ograde s jedne strane dvorišta i djeca lako mogu pasti s visine od 3-4 metra na prometnu cestu prema Borku, tri godine im je trebalo da postave “ležeće policajce” pred tom istom školom o čemu smo toliko godina i pisali, i gdje se dogodila umalo tragedija u kojoj je na učenik na sreću s lakšim ozljedama prošao nakon što ga je vozilo udarilo kada je kući krenuo s netom završene školske nastave, mjesto gdje su učitelji prometni policajci…

Roditelji, plaćete li školovanje svom djetetu kroz nabavljanje skupih knjiga, opreme i svega što je potrebno kroz godinu vašem školarcu, plaćate li autobusne karte itd.. Gdje nestaje taj novac? Mislite li kako se neki trebaju pobrinuti za sigurnost te djece i omogućiti im adekvatno školovanje i koliko toliko siguran boravak u školskim ustanovama?

NASTAVLJA SE!!!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info