Uzimanje antidepresiva za vrijeme trudnoće znatno povećava šanse pojave autizma kod djeteta

Profesorica Anick Bérard sa Sveučilišta u Montrealu, koja je ekspert u području farmaceutskog zdravlja tijekom trudnoće, provela je istraživanje zajedno s dječjom bolnicom CHU Sainte-Justine te došla do zapanjujućeg otkrića – uzimanje antidepresiva za vrijeme trudnoće znatno povećava rizik pojave autizma kod djeteta.

Bérard i njeni suradnici proučavali su podatke 145 456 djece u razdoblju od njihova začeća do desete godine života, zajedno s informacijama o lijekovima koje su uzimale njihove majke za vrijeme trudnoće. U obzir su uzeli i mogućnost genetske predispozicije za razvoj autizma, kao i razne druge društveno-ekonomske faktore.

„Ako su majke imale propisan jedan ili više lijekova protiv depresije tijekom drugog i trećeg tromjesečja, to smo uzeli kao definiciju izloženosti antidepresivima. Odlučili smo da je taj period ključan, s obzirom na to da se u tom razdoblju razvijaju ključne moždane stanice kod djeteta. Među svom djecom u istraživanju izdvojili smo onu kojima je bio dijagnosticiran neki oblik autizma ili Aspergerov sindrom te bilo koji razvojni poremećaj. Na kraju smo dobili iznenađujuć rezultat – čak 87% djece čije su majke uzimale antidepresive razvilo je jedan od spomenutih poremećaja, najviše autizam”, izjavila je prof. Bérard.

Dokazano je da antidepresivi uzrokuju autizam ako se konzumiraju za vrijeme razvoja mozga djeteta, a u tom razvoju veliku ulogu ima serotonin, kemikalija koja regulira funkcije poput fine mišićne kontrakcije, regulacije temperature, apetita, osjećaja boli, ponašanja, krvnog tlaka i disanja. Većina antidepresiva funkcionira tako što smanjuje količinu serotonina i tako negativno utječe na razvoj djetetovog mozga. Rezultati ovog istraživanja ogromno su otkriće jer se šest do deset posto trudnica u svijetu liječi protiv depresije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da će upravo depresija biti drugi najveći uzrok smrti do 2020. godine, što znači da će se antidepresivi i dalje masovno pripisivati, čak i za vrijeme trudnoće, tako da buduće majke trebaju biti na oprezu i pažljivo birati kakve će lijekove unositi u organizam za vrijeme trudnoće.

Geek.hr