Predstavnici udruge Zaboravljenih branitelja na čelu s Dragom Grbavcem, predsjednikom krovne udruge, sa sjedištem u Ljubuškom, jučler su u Širokom Brijegu posjetili obitelj svoga člana udruge Sarafina Solde. Izrazili su obitelji Soldo puno suosjećanje povodom premlaćivanja njihova maloljetnog sina na rođendanskoj zabavi, te iskazali obitelji svoju ogorčenost zbog zataškavanja cijelog slučaja od strane policijskih službi i upoznali ih s daljnjim konkretnim koracima koje Udruga Zaboravljenih branitelja povodom tog slučaja namjerava poduzeti.

Bez obzira što je UZB nastala s ciljem traženja vlastitih prava po osnovi sudjelovanja u Domovinskom ratu, Udrugu, kao takvu, sačinjavaju domoljubi kojima je bio osnovni ratni cilj borba za slobodu i pravdu svoga naroda, zato, kao takvi, i danas osjećamo potrebu stati na stranu običnih malih ljudi čiji su ponos, dostojanstvo pogaženi i sigurnost ugrožena. Bez obzira od koga je ugrožena i o kome se radi, nećemo dopustiti da se, zbog propusta policijskih službenika, maloljetni nasilnici u našoj sredini osjećaju nedodirljivi i zaštićeni kako od policije tako i od vlastitih roditelja. Nećemo dopustiti da druge obitelji žive u strahu pitajući se hoće li slična sudbina zadesiti njihovu obitelj, hoće li njihov dječak ili djevojčica, nakon nasilništva nad njima, pod prijetnjom morati o svemu šutjeti?

Tužna je bila ispovijest našeg suborca, koji je, još davno, kao mlad dečko, među prvima, ponosno uzeo pušku u ruke i pod zastavom HVO-a branio dostojanstvo i čast našeg naroda! Danas, nakon toliko godina, prvi se put osjetio ugrožen i ponižen, ponižen do bola, još od onoga dana, dok je u mostarskoj bolnici na rukama gledao unakaženu glavu svoga sina. Sarafin je, u razgovoru s nama, nastojao ostati miran, pravio je stanke između rečenica, potiskivao emocije roditelja koji samo zahvaljuje Bogu što mu je dijete ostalo na životu.

Nije pokazao nimalo mržnje u sebi, ali ga u cijelom slučaju boli očito zataškavanje izgrednika od strane policijskih službenika. Ipak nije mogao skriti bujicu emocija kad je rekao da mu je tek nakon 20 dana vraćen čist i opran džemper njegova sina, koji su s njega svukli prijatelji dok su mu, na mjesta događaja, pružali prvu pomoć, a isti taj džemper nije uveden u policijski zapisnik.

Povodom svih ovih događanja, Udruga Zaboravljenih branitelja zatražiti će u ponedeljak 21.11. sastanak sa svim odgovornim osobama u Policiji i Tužiteljstvu ŽZH. Tijek sastanka i odgovor nadležnih istražnih tijela odrediti će naše korake i daljnja djelovanja. Nećemo odustati dok se slučaj ne rasvijetli i istina ne iziđe na vidjelo, ma kakva ona bila!

Udruga Zaboravljenih Branitelja Ljubuški