Uz brojne uzvanike upriličena svečana sjednica Općinskog vijeća Ljubuški povodom Dana općine

LJUBUŠKI – U nazočnosti brojnih gostiju, političkih osoba sa sve tri razine, te drugih uzvanika upriličena svečana sjednica Općinskog vijeća Ljubuški povodom Dana općine. Ovom prilikom predsjednik Općinskog vijeća Tihomir Kvesić je na početku svečane sjednice pozdravio drage goste Ljubuškog,

a onda je načelnik općine Nevenko Barbarić uz pomoć video projekcije podnio izvješće o učinjenom u proteklom razdoblju te prezentirao planove za tekuću godinu.

Iz načelnikovog video izvješća moglo se vidjeti kako i u ovako teškoj situaciji su prepoznati kvalitetni uvjeti za investiranje u općini Ljubuški, naime šest gospodarskih subjekata iz susjednih općina su kako u 2015. tako i proteklih godina investirali u Ljubuškom i time omogućili nova radna mjesta.

Dosta se ulagalo u uređenje turističkih destinacija i kulturno povijesnih lokaliteta što za rezultat ima i kvalitetnije iskorištenje tih lokaliteta u smislu i novih radnih mjesta i značajnih prihoda. Tijekom 2015. godine dovršena su dva kapitalna projekta, šesnaest kilometara kanalizacijskog sustava i rekonstrukcija pročišćivača otpadnih voda. Pored navedenog, vrijedi istaći ulaganja u gradske ulice, lokalne ceste , poljsku infrastrukturu, proširenje vodovodne mreže, pomoć pri izgradnji i rekonstrukciji vjerskih objekata.

Počeli su radovi na izgradnji objekta Doma za djecu s poteškoćama u razvoju. Općina je u suradnji s agencijom Herag dovršila i stavila u funkciju objekt poslovni inkubator, a u tijeku je realizacija projekta prekogranične suradnje “Spajanje razdvojenih” s gradom Solinom koji se odnosi na uređenje arheološkog nalazišta Bigeste na Gračinama. Pokrenut je projekt Tematska ruta srednjovjekovne Hercegove zemlje, a priprema se usvajanje i realizaciju odluke o povratu djela imovine otete našoj Crkvi. Godinu je obilježio i sadržajan kulturni život, vrhunski uspjesi sportaša kako i iskorak u skrbi o kulturno povijesnoj baštini.

sslj09022016 2

Kada je riječ o godini koja je pred nama usvojen je proračun kojim su predviđena sredstva za rad općinske uprave, općinskih ustanova i poduzeća, rad udruga, šport, kultura, obrazovanje, socijalne potrebe građana kao i sredstva za infrastrukturne projekte i sve druge potrebe građana, od uređenja lokalnih cesta, poljske infrastrukture do proširenja i izgradnje vodovodne mreže.

Od kapitalnih projekata planiranih u ovoj godini istaknut je nastavak uređenja nogostupa i prometnica u užem gradskom središtu, izgradnja nogostupa i rasvjete na obilaznici, obnova višenamjenske kinodvorane, dovršetak objekta Dječjeg vrtića, izrada projektne dokumentacije i početak radova na dogradnji i rekonstrukciji zgrade vijećnice i policijske uprave, izrada projektne dokumentacije podzemne garaže i proširenje gradskog trga, dovršetak objekta za djecu s poteškoćama u razvoju, izgradnja igrališta kod OŠ Marka Marulića, stavljanje u funkciju objekta Starački dom na Bučinama. U suradnji s Vladom ZZH radi se na dovršetku procesa privatizacije kako bi još ne privatizirane potencijale konačno stavili u funkciju.

Nakon Barbarićevog obraćanja, te obraćanja nekih od gostiju, fra Velimira Mandića, fra Ivana Ševe i Bariše Čolaka, uslijedio je dio programa u kojem su dodijeljena javna priznanja.

sslj09022016 3

Priznaje za izniman doprinos u promicanju glazbene kulture u našoj općini dodijeljeno je Ivani Zrimšek Šaravanja, majci šestero djece, glazbenici i ravnateljici Osnovne glazbene škole Ljubuški.

Priznaje za izuzetne sportske uspjehe i promociju općine Ljubuški dodjeljeno je Adisu Jakiću.

Povelja godišnje nagrade općine Ljubuški i Zlatni grb za 2015. godinu za izniman doprinos gospodarskom razvoju i promicanju imena i ugleda općine dodijeljena je poduzeću Roing d.o.o. Ljubuški. Nagrade su primili Stipe Jukić i Nikola Rozić.

Povelja godišnje nagrade za životno djelo i Zlatni grb dodijeljena je Vinku Primorcu, višem sanitarnom tehničaru, za iznimno profesionalan i nadasve human odnos prema bolesnicima na području općine ljubuški.

“Poštovani načelniče, uvaženi gosti, dragi prijatelji, ukratko želio bih se samo srdačno zahvaliti svima koji su prepoznali moj rad. Ovo je moje prvo javno priznaje i hvala do neba svima.” rekao je Vinko Primorac u svojoj emotivnoj i dirljivoj zahvali na ovom priznaju.

Za kraj kažimo kako je svojim pjevanjem ovu svečanost uveličala sopranistica Monija Jarak, uz glasovirsku pratnju Marijane Pavlović.

Više fotografija s ovog događaja na: LJportal.com