LJUBUŠKI – Za razliku od nedavne konstituirajuće sjednice OV-a Ljubuški, koja je bila gotovo svečarska, druga po redu, bila je radna, ali i polemična.

Na aktualnom satu su pitanja načelniku postavljali i vladajući, oporbeni i neovisni vijećnici. Pitanja Alena Borasa, Ivana Kraljevića, Anđelka Čolaka i Igora Vukojevića, vijećnika HDZ-a BiH koji ima nadmoćnu većinu, odnosila su se, kako su rekli, na medijsko blaćenje općinskog načelnika Nevenka Barbarića i pojedinih gospodarstvenika, širenje neistina i konstrukcija, u čemu sudjeluju i oporbeni vijećnici.

Pozvali su načelnika da iznese svoj stav o privatizaciji, financijskim davanjima prema ALBA-i, o navodnom dugu Općine i upitali se – ima li ikakvoga načina da se spriječi i prestane medijsko blaćenje.

Novoizabrana neovisna vijećnica Marija Herceg uputila je nekoliko zanimljivih pitanja i prijedloga, među ostalim, i to da se vijećnici odreknu svojih vijećničkih naknada, koje iznose 153.000 KM godišnje, u korist studenata.

Ante Pavlović, vijećnik HDZ-a 1990., upitao je načelnika koliko je poduzeća uspješno privatizirano, koliko je dosad dovedeno tvrtki u gospodarsku zonu Zvirići i koliko se planira još dovesti, te iznio zamjerke i posljedice sadašnjeg načina biranja predsjednika MZ. Načelnik Barbarić je svima odgovorio argumentima, među ostalim, da će insinuacije o plaćanju ALBA-i imati sudski epilog, da ga začuđuje pitanje o privatizaciji s obzirom na to da je za to mjerodavna županijska Agencija za privatizaciju i županijska Vlada, naveo je da posao u poslovnoj zoni ne ide kako je zamišljeno, predložio da se pokrenu izmjene izbornih pravila u MZ.

Na pitanje o medijskom blaćenju rekao je kako ne zna koje je rješenje za to, da je i dio pitanja na ovoj sjednici bio u cilju da se pokuša dovesti naše građene u zabludu. Nije nedostajalo polemike ni kad se raspravljalo o stavljanju nacrta odluke o općinskom proračunu za 2017. (predviđa se 9,349.000 KM), o izmjenama i dopunama odluke o reguliranju parkiranja na urbanom području općine, kao i planu kapitalnih ulaganja općine od 2017. do 2021. No, sva tri ta dokumenta su usvojena.

Ivan Kaleb / Vecernji.ba