Dana 07.05.2019. godine, u Širokom Brijegu je održana skupština ŽZH na kojoj je kao četvrta točka dnevnog reda bila predviđena rasprava oko Prijedloga zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji koji konačan tekst je pripremila radna skupina od 30 članova imenovana Odlukom Vlade FBiH od 13.ožujka 2019 godine.

Kao uobičajeni folklor već viđen ispred Parlamenta FBiH u više navrata pred zgradu vlade ŽZH u Širokom Brijegu došli su i članovi UZB/Borci BiH iz Ljubuškog u čijoj pratnji su bili i određeni članovi URB HVO-a Gruda i URB HVO-a Posušje, i velika većina od njih je nosila bijele majice s natpisom „Zaboravljeni Branitelji“, što je jako indikativno imajući u vidu kako su članovi bivše UZB Podružnice Posušje i Grude sukladno zaključcima s općeg sabora razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH i FBiH dana 10.03.2018. godine u Posušju jednoglasno odlučili kako mijenjaju svoje službene nazive iz UZB podružnice Grude i Posušje u URB HVO-a Gruda i Posušja zbog laži i medijskih natpisa u režiji UZB/Borci BiH koji su iznijeli niz laži, kleveta na predstavnike bivše UZB ŽZH, UZB podružnica Široki Brijeg, Posušje i Grude.

Sukladno zaključcima s općeg sabora te su promjene odlukama rukovodstva te dvije udruge izvršene u nadležnom ministarstvu pravosuđa i uprave ŽZH gdje su obje udruge dobile nova rješenja i izmjene i dopune svojih statuta. Doduše, poradi istine koju zainteresirana javnost želi znati URB HVO-a Posušje je doista na svojoj skupštini od kojih prije pola godine odlučila promijeniti svoj naziv iz URB HVO-a Posušje u onaj stari UZB Podružnica Posušje, i gdje te promjene još nisu izvršene u nadležnom ministarstvu pravosuđa i uprave ŽZH, dok URB HVO-a Grude te promjene koliko je poznato još nije izvršila a njihovi članovi nose majice Zaboravljenih branitelja čime zapravo pokazuju tko su i što su. I jedni i drugi. Nedosljedni članovi razvojačenih branitelja HVO-a.

DOKAZI: Uvid u opći sabor razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH i FBiH od 10.03.2018. godine u Posušju

Konačno, zašto ovo sve napominjemo? Ovo napominjemo isključivo iz razloga licemjerja pojedinih članova tih udruga koje nose majice s natpisom druge udruge koja nema ama baš ništa s URB HVO-a ŽZH a ni s URB HVO-a Grude Posušje jer su im metode kojima žele doći do cilja za svoje članove sasvim drugačije od UZB/Borci BiH s kojima zajednički nastupaju, no o tome ćemo u nastavku teksta.

I ČLANOVI URB HVO-a ŽZH U BLIZINI VLADE ŽZH

Nedaleko od zgrade Vlade ŽZH u koloni su došli i članovi URB HVO-a ŽZH koji su u dogovoru s predstavnicima PU Široki Brijeg otišli na piće u obližnji ugostiteljski objekt jer sukladno Zakonu o javnom okupljanju koji predviđa najavu svakog javnog okupljanja najmanje 5 dana prije okupljanja nadležnoj PU rukovodstvo URB HVO-a ŽZH je odlučilo kako će njihovi članovi sačekati svoje predstavnike u ugostiteljskom objektu u blizini zgrade Vlade ŽZH, a koji su bili službeno pozvani na skupštinu ŽZH. Isto tako rukovodstvo URB HVO-a ŽZH nije htjelo da njihovi članovi imaju bilo kakvog fizičkog doticaja s članovima UZB/Borci BiH iz Ljubuškog a sve iz razloga jer su članovi te udruge zajedno s članovima tzv. “kampa heroja“ dana 23.05.2018. godine ispred Parlamenta FBiH životno ugrozili Vladu Marušića, predsjednika URB HVO-a ŽZH.

PREDSTAVNICI URB HVO-a ŽZH i PREDSTAVNICI BORACA IZ LJUBUŠKOG U SKUPŠTINI ŽZH

Na skupštinu ŽZH su ušla trojica pozvanih članova URB HVO-a ŽZH i to: Vlado Marušić, Borislav Brzica i Marinko Mikulić, dok je sa strane UZB/Borci BiH u skupštinu ušla skupina od njih 10 najmanje čime su opet pokazali kao i mnogo puta do sada koliko drže do protokola i zakona o javnom okupljanju ŽZH.

IZLAGANJE VLADE MARUŠIĆA PREDSJEDNIKA URB HVO-a ŽZH

Skupštinu je otvorio Ivan Jelčić predsjednik skupštine koji je u kratkim crtama izložio kako je pokazan neviđen interes udruga iz rata i medija za današnju skupštinu i to upravo iz razloga rasprave o zakonu o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji. Potom je pozvao predstavnike udruga da se prijave za raspravu ukoliko to žele, što je prvi učinio Vlado Marušić, predsjednik URB HVO-a ŽZH. U svom izlaganju je napomenuo kako je ponuđeni Prijedlog zakona protuustavan, diskriminirajući, nerealan, neprovediv, i neobranjiv na svakom sudu. Konačno on je i ponižavajući za skupinu razvojačenih Branitelja HVO-a. U daljnjem nastavku izlaganja on je u kratkim i nedvosmislenim crtama objasnio članovima skupštine, ministrima u Vladi ŽZH, te predstavnicima svih braniteljskih udruga i medijima, zašto je on takav. On se pri tome osvrnuo poglavito na čl. 4.zakona koji je umjesto definicije braniteljskog dodatka naveo kako je to novčana egzistencijalna naknada što je za razvojačene branitelje ponižavajuće jer braniteljski dodatak znači nešto. Znači novčanu nadoknadu za tjelesno i duševno oštećenje organizma razvojačenog branitelja u borbenim postrojbama. Taj je zakon protuustavan i diskriminirajući jer dijeli Branitelje na one koji imaju pravo i one koji to pravo nemaju. Po tom zakonu da bi branitelj dobio tu tzv. egzistencijalnu naknadu mora imati najmanje 57 godine života, dok oni ispod nemaju to pravo. Mora biti na Zavodu za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva, te mora biti sudionik rata najmanje 12 mjeseci. Oba ta uvjeta su protuustavna jer se braniteljima ne može uvjetovati da li će ili neće biti na Zavodu za zapošljavanje jer svaki branitelj može lako dokazati kako nema primanja i kako nije zaposlen. Isto tako pojedini branitelji su doživjeli za mjesec dana rata više ratnih strahota nego li netko za cijeli rat.

Napomenuo je također kako se županijama, općinama i gradovima ne može s nivoa FBiH uvjetovati nikakvo izdvajanje proračunskih sredstava po tom zakonu jer županije imaju svoj Ustav, svoje zakone i propise i njihova je slobodna volja hoće li ili neće izdvajati sredstva po tom zakonu. Što se tiče čl.51.zakona koji predviđa javnu objavu registra branitelja na službenoj WEB stranici ministarstva branitelja u roku od 60 dana Marušić je napomenuo kako se njegova udruga od početka bori za korištenje potpuno drugačijeg termina od objave registra a on je: Izrada zakona o jedinstvenom registru Branitelja i njegova javna objava, kao i objava spiska korisnika prava iz BIZ (braniteljsko-invalidske zaštite). Jedinstven registar treba sačiniti po najnižim ustrojbenim jedinicama vodovima, koristeći službene vojne evidencije grupa za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze, arhivskih depoa, ministarstva obrane BiH, federalnog ministarstva branitelja, te spiskove ratnih zapovjednika. No, federalno ministarstvo koristi sasvim pogrešan put i kopira nakaradan registar branitelja RH u kojemu je našlo mjesto preko 550 000 pripadnika HV-e dok ih je u FBiH cca 577 000 a njihov sebroj povećava a ne smanjuje upravo zbog ne sačinjavanja Zakona o jedinstvenom registru branitelja.

Na kraju je pozvao zastupnike u skupštini ŽZH da ovakav nakaradan zakon ne podrže i da je na njima odluka na koju niti on a niti itko drugi može utjecati,ali će članovi skupštine ŽZH morati nastaviti živjeti s obilježjima ukoliko podrže taj zakon.

IZLAGANJE DRAGE GRBAVCA PREDSJEDNIKA UZB/BORCI BIH

Nakon Vlade Marušića riječ je zatražio i dobio Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH.Za razliku od Marušića on je zatražio potpuno povlačenje iz uporabe ovog Prijedloga zakona jer je po njegovom mišljenju Parlament FBiH usvojio nacrt zakona u srpnju 2018. godine koji zadovoljava zahtjeve razvojačenih Branitelja u FBiH ali su predstavnici Parlamenta prevarili Branitelje i sada ovoj skupštini ponudili potpuno drugačiji tekst zakona nego je onaj usvojeni 30.07. 2018. godine.

LICEMJERJE DRAGE GRBAVCA U IZNOŠENJU NEISTINA U VEZI ZAKONA O PRAVIMA BRANITELJA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI

Kako ne bismo zaboravili dužni smo argumentirano pojasniti neistine a ne laži jer u laži netko svjesno laže, dok neistinu može govoriti čovjek koji ne zna da je to što iznosi neistina a s kojima se danas poslužio Drago Grbavac u skupštini ŽZH. URB HVO-a ŽZN posjeduje svaki nacrt zakona o pravima razvojačenih Branitelja od prije kao i ovaj koji Grbavac spominje a on je od 30.07.2018. godine. Naime u lipnju 2018. godine je zastupnički dom Parlamenta FBiH pod pritiskom članova tzv. “kampa heroja“ u Sarajevu i članova tzv. “šatora istine“ iz Ljubuškog ispred Parlamenta FBiH, bez zastupnika hrvatskog naroda u tom domu usvojio nacrt zakona koji ne predviđa braniteljski dodatak a ni registar branitelja kako je to željela UZB/Borci BiH već neke koeficijente ovisno o sudjelovanju u ratu pripadnika oružanih snaga FBiH. Isto tako taj zakon nije predvidio braniteljski dodatak za branitelje koji ostvaruju bilo kakve prihode. U izradi tog zakona članovima UZB/Borci BiH i tzv. “kampu heroja“ svesrdnu podršku su dali ZukanHelez i Mahir Mešalić, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH sa svojim amandmanima i gdje su zajedno Drago Grbavac i predstavnici tog tzv. “kampa heroja“ zajedno sa Zukanom Helezom i Mahirom Mešalićem branili taj zakon u zastupničkom domu parlamenta premda je taj nacrt zakona nakaradan kao i svaki slijedeći.

DOKAZI:Uvid u sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz lipnja 2018. godine, i uvid u Zakon o pravima razvojačenih Branitelja od lipnja 2018. godine

Nakon toga taj zakon završava u Domu naroda Parlamenta FBiH gdje je 30.07.2018. godine usvojen taj zakon pod još većim pritiskom članova tzv. kampa heroja i tzv. šatora istine iz Ljubuškog, ali s bitno drugačijim tekstom nego onaj iz lipnja 2018. godine usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta, jer su i ovdje uloženi neki novi amandmani od strane zastupnika SDA. Poradi istine, doista taj zakon od 30.07.2018. godine predviđa neke nijanse koje bi mogle proći jer spominje braniteljski dodatak od 6,00 KM po mjesecu učešća u ratu,kao i javnu objavu jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz BIZ ali je i takav diskriminirajući i protuustavan jer dijeli branitelje na skupine specijalnih postrojbi te ostalih tako da bi ovi prvi imali veći dodatak od drugih protiv čega se Drago Grbavac zajedno s Vladom Marušićem borio od početka a sada hvali taj nacrt zakona. Isto tako taj zakon opet spominje javnu objavu jedinstvenog registra Branitelja i korisnika prava iz BIZ-a da bi sada i Drago Grbavac i Darinko Boto u više navrata spominjali izradu zakona zaboravljajući kako su oni sudjelovali u izradi zakona od 30.07.2018. godine koji je također nakaradan kako to oni vole reći.

Zakon od 30.07.2018. je također nakaradan i iz razloga jer uvodi u pravo na braniteljski dodatak i određene skupine RVI, kao i dobitnike vojnih priznanja protiv čega se Drago Grbavac također borio oduvijek zajedno s Vladom Marušićem. Pravo na braniteljski dodatak ovim zakonom je predviđeno samo za državljane BiH i one koji imaju prebivalište u BiH a svi znaju kako ima branitelja koji su bili pripadnici borbenih postrojbi kao strani državljani i oni koji imaju prebivalište van države BiH što je čista diskriminacija ukoliko se i njima ne prizna pravo na braniteljski dodatak. Isto tako taj zakon predviđa prestanak prava na braniteljski dodatak smrću korisnika prava ili zasnivanjem radnog odnosa korisnika ili supruge što su sve uvjeti protuustavni i diskriminirajući a Drago Grbavac je direktno sudjelovao u usvajanju takvog nakaradnog zakona a sada traži njegovo vraćanje u proceduru što je licemjerje bez presedana.

Upravo zbog različitih tekstova zakona usvojenih u Zastupničkom i domu naroda Parlamenta FBiH formirana je komisija koja je trebala usuglasiti te različite tekstove a na čelu te komisije je bio Jasenko Tufekčić tadašnji dopredsjednik Dom naroda Parlamenta FBiH. U toj radnoj skupini bio je i Drago Grbavac kao i predstavnici tzv. “kampa heroja“ i ta je radna skupina imala nekoliko sastanaka ali je rad te skupine prošao neslavno i sukobima članova tog tzv. “kampa heroja i šatora istine“ s ministrom Bukvarevićem i Jasenkom Tufekčićem čemu smo svi svjedoci u Mostaru u osmom mjesecu 2018. godine.

DOKAZI: Uvid u rad komisije iz 08. mjeseca 2018. godine u zgradi Vlade FBiH u Mostaru

Drago Grbavac je svjesno aktivno učestvovao u radu te komisije kako bi se različiti tekstovi zakona o pravima branitelja usuglasili i ali njemu i tzv. “kampu heroja“ to nije upalilo čak ni do parlamentarnih izbora u BiH u listopadu 2018. godine.

Nakon izbora u 1 mjesecu 2019. godine ponovno kreće priča o nacrtu zakona o pravima branitelja i to opet u režiji tzv. “kampa heroja i šatora istine“ no, dana 09.01.2019. godine u Zastupnički dom Parlamenta FBiH ulaze predstavnici tzv. “kampa heroja“ i Franjo Hrstić, bivši tajnik UZB/Borci BiH i usvajaju opet neki novi nacrt zakona koji ne sliči na prethodne zbog čega UZB/Borci BiH prekida sve odnose s tzv. “kampom heroja“ a Franju Hrstića smjenjuju s mjesta tajnika udruge. Taj nakaradni tekst zakona je usvojen u Zastupničkom domu parlamenta FBiH 28.02.2019. godine bez predstavnika tzv. “šatora istine“ iz Ljubuškog.

IZDAJA RAZVOJAČENIH BRANITELJA OD STRANE HAMZE KRKALIĆA I AMELA PERVANA

Sada razvojačeni Branitelji i cjelokupna javnost postavljaju opravdano pitanje zašto su pojedini članovi tzv. kampa heroja od kojih valja izdvojiti Hamzu Krkalića, nositelja lista DF za skupštinu ZDK na listopadskim izborima u BiH, i Amel Pervana, slobodnog strijelca, izdali razvojačene Branitelje i potpisali nacrt zakona o pravima Branitelja i članovima njihovih obitelji koji nema sveze s pameću ali s njihovom pameću imaju. Odgovore očekujemo uskoro.

No, šteta je već načinjena pa se sukladno tom usvojenom Nacrtu Zakona o pravima razvojačenih Branitelja formira radna skupina od kojih 30 članova u čijem radu su pored predstavnika oba doma Parlamenta FBiH učestvovali i predstavnici tzv. “krovnih, temeljnih ili reprezentativnih“ udruga Armije BiH i HVO-a, te dvojica spomenutih članova tzv. “kampa heroja“ Hamza Krkalić i Amel Pervan koji su zabili nož u leđa svim razvojačenim Braniteljima u FBiH jer su usvojili končan tekst zakona koji je danas na stolu županijske skupštine ŽZH.

POLARIZACIJA ODNOSA NA RELACIJI TZV. “KAMP HEROJA” I TZV. “ŠATOR ISTINE“

Zbog svega toga došlo j do polarizacije odnosa na relaciji tzv. “kamp heroja” i tzv.“šator istine“ a sve do unatrag nekoliko mjeseci sudjelovali su zajedno u izradi nakaradnih tekstova zakona o pravima branitelja pa čak i ovog sadašnjeg dobrim dijelom htjeli ili ne htjeli priznati. Osim toga radi napomene članovi tzv. “šatora istine i kampa heroja“ su zajedničkim snagama životno ugrozili Vladu Marušića pred parlamentom FBiH 23.05.2018. godine a među njima je upravo bio Amel Prvan koji je radio na usvajanju konačnog teksta zakona o kojemu se sada raspravljalo u skupštini ŽZH.

Isto tako važno je napomenuti kako je Amel Pervan bio rado viđen gost i u tzv. “šatoru istine „ u Ljubuškom.

Iz svega gore iznijetog vidljivo je krajnje licemjerje Drage Grbavca Predsjednika UZB/Borci BiH koji danas zagovara vraćanje u proceduru teksta zakona 0d 30.07.2018. godine a taj tekst u sebi sadržava dobar dio današnjeg teksta zakona o pravima branitelja koji je na raspravi u skupštini ŽZH. Konačno taj tekst zakona o kojemu on priča od 30.07.2018. godine nikada nije službeno verificiran ni potvrđen jer je i sam Drago Grbavac prihvatio rad u komisiji na čijem je čelu bio Jasenko Tufekčić, umjesto da su on i njegovi borci iz Ljubuškog nakon 30.07.2018. godine obustavili sve aktivnosti u svezi usuglašavanja različitih tekstova zakona i explicite tražili provedbu tog zakona koji je također nakaradan ali ne u tolikoj mjeri kao ovaj današnji.

On je nakraju zatražio od zastupnika u skupštini ŽZH da odbace ovaj tekst zakona već da traže vraćanje onog od 30.07.2018. godine kao jedinog ispravnog.

IZLAGANJE MLADENA BEGIĆA MINISTRA BRANITELJA ŽZH

Poslije Grbavca riječ je dobio ministar Branitelja ŽZH Mladen Begić koji je preciznim rječnikom obrazložio kako skupština ŽZH nije nadležna usvajati ili ne usvajati Zakon koji usvajaju oba Doma parlamenta FBiH koji su viša razina od skupštine ŽZH, dok se skupština ŽZH o istom samo očituje. Između ostalog on je rekao kako su postojala dva različita teksta zakona zbog čaga je formirana radna skupina na čijem je čelu bio Tufekčić iz SDA ali ta komisija kako je njemu poznato nije usuglasila svoje stavove. Isto tako napomenuo je kako je Skupština ŽZH na prednacrt istog zakona uputila 19 amandmana od kojih je 11 usvojeno ali nikada skupština nije dobila povratnu informaciju što je s tim prednacrtom zakona bilo. Napomenuo je također kako su ovim zakonom povrijeđeni Ustav FBiH, međunarodna konvencija o ljudskim pravima, zakon o osnovama socijalne politike, i čega li sve još pa je stoga iznio svoje sumnje u konačno usvajanje ovog zakona u oba doma Parlamenta FBiH.

PREDSJEDNIK KLUBA ZASTUPNIKA HDZ BIH U SKUPŠTINI ŽZH ČITA ODLUKU O OČITOVANJU NA PONUĐENI ZAKON O PRAVIMA RAZVOJAČENIH BRANITELJA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI I AMANDMANE NA TAJ ZAKON

Nakon ministra Begića riječ je dobio predsjednik kluba zastupnika HDZ-a BiH u skupštini ŽZH koji je pročitao Odluku o očitovanju na nacrt zakona o pravima o pravima branitelja razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji koja je većinom glasova članova skupštine usvojena a s kojom odlukom su se složili predsjednici nekoliko odbora iz skupštine ŽZH.

IZLAGANJE MARIJE LOVRIĆ, ZVONKE JURIŠIĆA I DOBROSLAVA BUKMIRA NA PONUĐENI ZAKON

Potom su riječ zatražili i dobili neki zastupnici od kojih je upečatljiv dojam ostavila zastupnica HSP dr. Ante Starčević Marija Lovrić, koja je izjavila kako ona i njena stranka ne podržavaju usvajanje tog zakona jer je isti protuustavan i diskriminirajući, te kako njen nastup nikako ne može biti populistički jer joj je i otac bio branitelj te kako ona ima jako mnogo senzibiliteta prema Braniteljima koji ni nakon 24 godine nakon završetka rata nemaju riješen status što je žalosno.

Riječ je zatražio i dobio Zvonko Jurišić, zastupnik HSP BiH koji je također odbacio mogućnost usvajanja ovog zakona zbog niza razloga jer je isti diskriminirajući i protuustavan po više osnova.

Odličan dojam u nastupu je imao i zastupnik HDZ-a 1990 iz Ljubuškog Dobroslav Bukmir koji je ovaj zakon sveo na tri riječi: Protuustavan, diskriminirajući i ponižavajući i kao takav on i njegova stranka ga odbijaju.

Još je riječ zatražio i dobio zastupnik Leko koji je rekao kako su članovi skupštine usvajanjem Odluka o očitovanju već sve rekli te kako o tome dalje ne treba trošiti riječi.

Nakon izlaganja svih prijavljenih zastupnika i predstavnika udruga završilo je zasjedanje skupštine ŽZH.

OČITOVANJE URB HVO-a ŽZH na ODLUKU SKUPŠTINE ŽZH

Što se tiče odluke skupštine ŽZH o očitovanju na nacrt zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji te ponuđenim amandmanima URB HVO-a ŽZH daje svoje očitovanje:

1.U čl.1.te odluke skupština ŽZH postavlja pitanje federalnom ministarstvu Branitelja što se desilo s prednacrtom zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji na koji se skupština ŽZH očitovala svojim amandmanima, jer se Nacrt tog zakona razlikuje od prednacrta tog zakona,dok u članku 2., te odluke skupština djelomično prihvaća što je kontradiktorno, kako možeš nešto prihvaćati na što prethodno nisi dobio odgovor što dovodi u sumnju časne namjere skupštine ŽZH koja je usvojila ovu odluku.

Što se tiče amandmana koji su prihvaćeni uz ovu odluku oni su po mišljenju URB HVO-a ŽZH apsolutno beznačajni u moru drugih nepravilnosti tog zakona na koje je udruga već ukazala.

Konačan rezime zasjedanja skupštine ŽZH!

URB HVO-a ŽZH se poglavito zahvaljuje članovim skupštine ŽZH, Mariji Lovrić ispred HSP dr.Ante Starčević, Dobroslavu Bukmiru iz HDZ 1990, kaoi Zvonki Jurišiću na istinskom i kršćanskom stavu kojim nisu podržali usvajanje protuustavnog i diskriminirajućeg zakona. Pokazali su kako imaju odlučnosti, hrabrosti i savjesti reći ne svakoj nepravilnosti i ponižavanju što ovaj zakon doista i jest.Ponižavajući.

Što se tiče zastupnika HDZ-a BiH koji čine većinu oni su usvojili jednu kontradiktornu odluku koja može dovesti do toga da federalno ministarstvo uzme zdravo za gotovo njihovu točku 2. Odluke i kažu kako je skupština ŽZH prihvatila djelomično zakon što konačno znači kako ga je prihvatila, malo ćemo im udovoljiti na sitnišu zahtjeva ali su ga oni usvojili. Zbog toga zastupnici HDZ-a BiH su načinili loš potez danas i odaslali užasno lošu poruku razvojačenim braniteljima HVO-a kako ipak nemaju svoj stav i svoju glavu već netko drugi sa strane odlučuje o njihovim potezima, a to branitelji kao ni cijela javnost neće nikada cijeniti već će to uvijek osuditi.

Isto tako nakon slaganja svih emocija nakon održane sjednice nameće se kao misao samo jedno: Izgleda da svaka vlast u FBiH pa bila ona federalna, županijska ili općinska ide svjesno na razvlačenje i odugovlačenje u rješavanju pitanja razvojačenih Branitelja u FBiH kako bi ih što više napustilo ovaj svijet što se svakim danom sve više događa. Jer ova borba za prava razvojačenih branitelja bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja u Domovinskom ratu predugo traje (preko 5 godina) teške rovovske i mukotrpne borbe, a rješavanje njihovih zahtjeva je moguće dok si rekao: keks.

Zašto se toliko odugovlači s rješavanjem njihovih zahtjeva je pitanje svih pitanja. Kao jedini logičan odgovor se nameće kako razvojačeni branitelji bez ikakvih prava traže istinu koja će mnoge lažne branitelje, invalide, udovice, silovane, odlikovane, lažne zapovjednike, političare, uhljebe, dezertere i ratne profitere, ogoliti do kosti a oni to neće dozvoliti jer sve drže u svojim rukama,te su u tom smislu u stanju ubiti one najupornije među braniteljima, neke potkupiti a neke poput Vlade Marušića Predsjednika URB HVO-a ŽZH ocrniti nizom laži i kleveta bez ikakvih dokaza u što lako povjeruju malovjerni ljudi, pa stoga danas imamo razjedinjenost Branitelja u cijeloj FBiH što im nikako ne ide na ruku umjesto da svi dišu kao jedan. Ipak konačno svatko bira svoj put. URB HVO-a ŽZH je trasirala svoj put koji nije put UZB/Borci BiH niti će ikada više biti jer su lakovjerni ljudi pali i to ne zaslugom URB HVO-a ŽZH već isključivo svojom.

Konačno vezano za cjelokupan tekst ovog zakona URB HVO-a ŽZH ovaj zakon ne obvezuje niti će obvezivati jer URB HVO-a ŽZH u narednim danima kreće uostvarivanje prava svojih članova sukladno izvornoj Rezoluciji Branitelja u ŽZH o čemu će javnost biti pravodobno izvještena.

URB HVO-a ŽZH