Dana 11.listopada 2019 godine u Večernjem listu na stranici 8 je objavljen tekst znakovita i bombastična naslova: “Novčane naknade uplaćene na račune prvih 770 branitelja“.

U prednaslovu tog teksta se navodi kako su razvojačeni branitelji nakon devet godina dobili zakon koji im je omogućio 16 prava među kojima je i ono na egzistencijalnu naknadu.

U nastavku teksta se navode stavke tog zakona koji je usvojen u oba doma parlamenta FBiH a koji je konačno potpisao i Predsjednik FBiH Marinko Čvara,a po kojem zakonu pravo na tzv“egzistencijalnu novčanu naknadu“koja je među tih 16 točaka mogu ostvariti razvojačeni branitelji stariji od 57 godina, evidentirani na zavodu za zapošljavanje najmanje jednu godinu prije podnošenja zahtjeva za istu,koji su bili u ratu najmanje jednu godinu, i koji nemaju veća mjesečna novčana primanja od 174,03 KM mjesečno,i koji imaju prebivalište u BiH.

Po tom osnovu tzv. “egzistencijalnu novčanu naknadu” od stupanja na snagu tog zakona u samo mjesec i po dana do danas po izvještaju federalnog Ministra branitelja SalkeBukvarevića zatražilo je već 15 300 tzv.“branitelja“ od kojih je 770 već dobilo sredstva na svojim računima kako navodi Večernji list u svom tekstu, u novčanom iznosu od 5,00 KM po mjesecu sudjelovanja u ratu.

Procjene federalnog ministarstva branitelja su kako će cca 20 000 tzv. “branitelja“ dobiti tu tzv. “egzistencijalnu novčanu naknadu“za koja je to ministarstvo osiguralo cca 25 milijuna KM rebalansom federalnog proračuna.

Isto tako u tom se tekstu navodi kako je federalni ministar branitelja obavio razgovore s resornim ministrima branitelja u svim županijama FBiH i gdje je kako se navodi dogovoreno kako će županije izvršiti izmjene i dopune postojećih zakona o dopunskim pravima branitelja u koje će ugraditi i tzv. “egzistencijalnu novčanu naknadu“ za tzv. “branitelje“ mlađe od 57 godina u težoj socijalno-zdravstvenoj situaciji dok će one radno sposobne „gledati“ zaposliti.

Čitajući taj tekst objavljen u Večernjem listu prosječan čitatelj i istinski Branitelj se ne može osloboditi dojma kako taj tekst istinskog Branitelja i prosječna čitatelja navodi na povraćanje, proljev, bijes, psovke, srdžbu, frustracije svih vrsta, dok će kod onih malobrojnih osviještenih i istinskih Branitelja potvrditi ono što odavno znaju kako je ova objava u Večernjem listu tek jeftin politički pamflet stranke na vlasti u Hrvata HDZ BiH i uredništva Večernjeg lista koje je a to je poznato i pticama na grani glasilo HDZ-a BiH. Drugim riječima tekst objavljenu Večernjem listu je čisto SRANJE a pošto je sranje, svako sranje smrdi na daleko i bolje se od njega odmaknuti što dalje jer kontaminira sve oko sebe, pa ćemo to ovim putem i učiniti i s pristojne udaljenosti prokomentirati ovo sranje odnosno jeftini politički pamflet i naravno ukloniti ga iz misli i primisli istinskih Branitelja dokazanim činjenicama i valjanom argumentacijom.

1.Zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji je protuustavan, diskriminirajući, nerealan, neprovediv i neobranjiv na svim sudovima u BiH i van nje jer diskriminira ogroman odnosno najveći broj istinskih razvojačenih Branitelja, što dokazuju predani zahtjevi za dobivanje te tzv. “egzistencijalne novčane naknade“ putem općinskih službi za Branitelje općina i Gradova u FBIH, iz kojih je razvidno kako ih predaju mnogi koji s ratom i ratnim strahotama nemaju ništa,

2.Taj zakon čini kardinalnu grešku u samom svom nazivu jer pojam Branitelj nijedecidno definiran, jer branitelj može biti samo osoba koja je sudjelovala u obrani i pripremi obrane od agresije na BiH u borbenim postrojbama,te sve druge osobe koje su opsluživale I-crtu bojišnice na bilo koji način od 18.09.1991. godine (dan napada na općinu Ravno,dan agresije na BiH)do 23.12.1995 godine (potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma).

3.Zbog zlouporabe pojma Branitelj sada zahtjeve za tzv „egzistencijalnu novčanu naknadu“podnose sve osobe koje dobiju uvjerenje od ureda obrane o sudjelovanju u Domovinskom ratu gdje uopće nema razlike između borbenih i neborbenih postrojbi, između Branitelja i ne branitelja,odnosno dezertera,uhljeba,ratnih profitera i ostalih štakora koji imaju „obraza“ podnijeti zahtjeve za tzv. “egzistencijalnu novčanu naknadu“ i gdje takve zahtjeve sve više podnose i žene koje nemaju sveze s ratom i ratnim strahotama što je strašno i smrtni grijeh jer ogromna većina istinskih razvojačenih Branitelja zbog niza razloga ne mogu podnijeti zahtjev za tu naknadu,

4.Takvih zahtjeva je već predano 15 300 a objektivno njih će biti preko 30 000 što je apsolutno nemoguće imajući u vidu kako takva prava mogu ostvariti samo tzv. “branitelji“preko 57 godina,u težoj socijalnoj situaciji,a kada se priključe i oni mlađi od 57 godina njih će biti preko 50 000 i najmanje 2/3 njih apsolutno s ratom i ratnim strahotama nema ništa.

5.Imajući u vidu kako URB HVO-a ŽZH u ovom trenutku broji cca 140 razvojačenih Branitelja u ŽZH koji su dostavili urednu dokumentaciju o svom sudjelovanju u Domovinskom ratu u borbenim pristojbama i javno objavili svoja imena u jedinstvenom registru naše udruge dok je njihov broj u cijeloj ŽZH cca od 500 do 700 a tek njih 2 do 3 zadovoljavaju uvjete za dobivanje tzv“egzistencijalne novčane naknade“po tzv. “Salkinom zakonu“ postavlja se pitanje tko su osobe ili “lica“ koja predaju zahtjeve za dobivanje tzv. “egzistencijalne novčane naknade i koju konačno dobivaju“? Ima li među njima velik broj onih koji imaju veća primanja od prikazanih ili onih koji su frizirali svoje podatke o sudjelovanju u Domovinskom ratu?

6.URB HVO-a ŽZH svjesna pogubnih posljedica koje ovaj zakon donosi za istinske razvojačene Branitelje bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu od svog usvajanja je krenula sasvim drugom stazom u ostvarivanje prava svojih članova a ona je usmjerena ka zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ŽZH od koje s pravom očekuje ostvarivanja prava svojih članova na Braniteljski dodatak u visini od 6,00 KM po mjesecu sudjelovanja u Domovinskom ratu u borbenim postrojbama te Izradu zakona o jedinstvenom registru Branitelja i njegovoj javnoj objavi, te javnoj objavi spiska svih korisnika prava iz BIZ (braniteljsko-invalidske zaštite) u ŽZH kroz donošenje potpuno novog zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH.

7.No,kako bi URB HVO-a ŽZH ostala vjerodostojna svojim članovima i svim drugim istinskim razvojačenim Braniteljima HVO-a bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu a posredno i prema svim drugim razvojačenim Braniteljima u FBiH ona je poduzela pravne korake za osporavanje Zakona o pravima razvojačenih Branitelja pred Ustavnim sudom FBiH preko ovlaštenih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH.

8.URB HVO-a ŽZH također od federalnog ministarstva Branitelja traži i zahtjeva javnu objavu podataka o svim podnositeljima zahtjeva na tzv. “egzistencijalnu novčanu naknadu“ i onih koji su istu dobili, no prije objave takvih podataka dužni smo izvijestiti istinske razvojačene Branitelje da popiju nekoliko tableta za smirenje ili malo jaču dozu alkohola kako ne bi doživjeli šok i psihički stres čitajući imena podnositelja takvih zahtjeva,

9.URB HVO-a ŽZH ovim putem još jedanput napominje kako je 30 člana radna skupina koja je radila na izradi tzv. “Salkinog zakona“ skupina izdajnika istinskih razvojačenih Branitelja a među njima su bili predstavnici krovnih ili temeljnih udruga iz Domovinskog rataiz obje vojne komponente koje niti jedan zakon kao takve ne poznaje od kojih valja izdvojiti dvojicu veleizdajnika istinskih razvojačenih Branitelja koje nitko nije ovlastio za predstavljanje a oni su HamzaKrkalić iz Tešnja i Amel Pervan iz Sarajeva, i svi ti članovi će morati živjeti ostatak svog života s obilježjem veleizdajnika jer nitko od istinskih predstavnika razvojačenih Branitelja u FBiH koji su unijeli cijeli svoj život u borbu za prava Branitelja sadržanih u Rezoluciji Branitelja počev od Drage Grbavca, Vlade Marušića, EsudinaDžafića, Armina Plivčića Plive, Irhana Ramića Kire, Seada Kličića Majora, te mnogih drugih koji nikada ne bi stavili svoj potpis na nakaradu od zakona koji nema niti slovo „z“od zakona o pravima razvojačenih Branitelja, čija prava opet po tko zna koji put od završetka Domovinskog rata koriste oni koji s ratom i ratnim strahotama nemaju ništa. No, o tom potom kada dođe vrijeme za konačni obračun s veleizdajnicima razvojačenih Branitelja.

10.URB HVO-a ŽZH napominje također kako će se tek objavom registra branitelja na WEB stranici federalnog ministarstva branitelja koja seočekuje oslikati sva nemoć,bezakonje i glupost federalnog ministarstva Branitelja i članova tzv. “30-člane“ radne skupine koja je radila nacrt tog zakona jer objavom spiska preko 600 000 tzv. “branitelja“nitko neće dobiti ništa niti će itko iz tog registra ispasti jer su svi pokriveni potvrdama iz ureda obrana u općinama i gradovima FBiH, i koja objava je tek loš preslik iste takve objave registra branitelja RH u koji je ušlo preko 550 000 pripadnika HV-e a nitko iz tog registra nije ispao i koji je konačno prestao biti javno dostupan dolaskom novog ministra Branitelja RH Tomislava Medveda.

11.Konačno na kraju trebali bi i mi čestitati kreatorima takvog zakona koji se uz par istomišljenika na javnim mrežama hvale kako je taj tzv. “Salkin zakon izvrstan“ te kako su kreatori takvog zakona konačno nakon “9 godina dobili zakon o pravima razvojačenih Branitelja“a svi oni koji ga osporavaju nemaju blage veze ni o čemu pa ni kreator ove objave koju upravo završava, kao odgovor na jeftini politički pamflet stranke HDZ BiH koju više ne možemo zvati stranka već „PARTIJA HDZ BIH“ koja koristi Večernji list za objave o pravima Branitelja koje su: “Nigdje veze“kako govore autohtoni Mostarci, navodi se u priopćenju URB HVO ŽZH.

SirokiBrijeg.info