URB HVO-a ŽZH: Osvrt na tekst u “partijskom glasilu HDZ-a” gdje pripremaju branitelje na poniženje!

Zbog teksta o Nacrtu Zakona o dopunskim pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH koji je objavljen u Večernjem listu BiH dana 29.01.2020.godine dužni smo reagirati i dati slijedeće priopćenje:

U tekstu bombastična naslova autor navodi kako je Vlada ŽZH prihvatila i usvojila Nacrt Zakona o dopunskim pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH koji je Vladi ŽZH pripremio i predložio ministar hrvatskih Branitelja ŽZH Mladen Begić sa svojim suradnicima, a koji zakon po uzoru na tzv “Salkin“ zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH koji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH za kojeg su digli ruku i zastupnici HDZ BiH u oba doma tog parlamenta, tretira i predlaže tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ za razvojačene Branitelje HVO-a ŽZH, poradi naših članova i svih drugih Branitelja koji nas svakodnevno zovu za pojašnjenje tog zakona dužni smo to i učiniti.

Kako je i pticama na grani poznato tzv “Salkin“ zakon o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji među 16/šesnaest prava za branitelje i članove njihovih obitelji u tom zakonu predviđa dva prava koja se tiču direktno razvojačenih Branitelja bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu,premda su oba protuustavna, diskriminirajuća, i nakaradna, nerealna, neprovediva i neobranjiva na svakom sudu u BiH i van nje.

Prvo pravo predviđa tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“ za pripadnike oružanih snaga FBiH koji dokažu:

1.Kako su bili pripadnici oružanih snaga u FBiH najmanje jednu godinu,

2.Kako imaju najmanje 57 godina života,

3.Kako su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje najmanje jednu godinu prije podnošenja zahtjeva za tu naknadu,

4.Kako nemaju veća mjesečna primanja od 175,00 KM mjesečno (više od 50% zajamčene mirovine u FBiH),

5.Kako imaju prebivalište u BiH,

Drugo pravo predviđa tzv “objavu jedinstvenog registra branitelja“ u kojoj je mjesto našlo preko 600 000 tzv „pripadnika oružanih snaga FBiH“ a ne branitelja jer Branitelj je nešto sasvim drugo od pripadnika oružanih snaga.

Usvajanjem tog nakaradnog,protuustavnog i diskriminirajućeg zakona bez ikakvih mjesečnih primanja je ostavljen najveći odnosno ogroman broj istinskih razvojačenih Branitelja iz borbenih postrojbi dok je omogućio ratnim dezerterima,uhljebima,prevarantima, lupežima, ženama te mnogim drugim osobama koje nemaju nikakve sveze s ratom i ratnim strahotama ostvarivanje redovitih mjesečnih primanja, dok se ta tzv “objava jedinstvenog registra branitelja“ smije svim istinskim braniteljima a nitko im ništa ne može jer objava tog registra je upravo zamišljena radi toga da se lažnjaci iz njega ne mogu izbaciti.

Zbog donošenja tog zakona URB HVO-a ŽZH je pokrenula postupak pred Ustavnim sudom FBiH preko ovlaštenih predlagača osporavanje pojedinih odredbi tog zakona te kaznene odgovornosti onih koji su radili na njegovom usvajanju i čekamo rezultate uskoro,a u pozitivan ishod n sumnjamo nimalo.

Imajući u vidu kako po tom zakonu najveći broj istinskih razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente ostaju bez novčanih prava federalni ministar branitelja Salko Bukvarević je dogovorio sa županijskim ministrima branitelja u cijeloj FBiH donošenje odnosno izmjenu zakona o dopunskim pravima branitelja u koje će upasti još jedan manji broj tzv “branitelja“ koji će također dobiti tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu“.

Po istoj špranci tzv “Salkinog“ zakona ministarstvo hrvatskih branitelja ŽZH je izradilo nacrt novog zakona o dopunskim pravima Branitelja u koji je ugradilo odredbu tzv “egzistencijalne novčane naknade“ s tim da je dobnu granicu tzv “branitelja“ spustilo s 57 godina na 55., te je vrijeme prijave na Zavodu za zapošljavanje s jedne godine smanjilo na 6/šest mjeseci dok sve drugo ostaje isto kao i u Salkinom zakonu.

Kako bi taj zakon zadovoljio proceduru donošenja Ministar Branitelja ŽZH je organizirao dva sastanka u sjedištu ministarstva u Grudama na kojem su bili predstavnici svih udruga branitelja iz ŽZH. S Nacrtom zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH složile su se praktično sve udruge, javno ga podupirući dok su neke to prihvatile šutke. No dvije udruge su bile explicite protiv tog zakona koji ih se direktno tiče a one su:

1.URB HVO-a ŽZH,

2.UZB/Borci BiH iz Ljubuškog

I to su na oba sastanka javno rekli ministru Begiću i svim predstavnicima braniteljskih udruga iz ŽZH, govoreći kako njihovi članovi koji su najranjivija skupina istinskih razvojačenih Branitelja HVO-a bez ikakvih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u domovinskom ratu protiv tzv “egzistencijalne novčane naknade“ jer opet ostavlja bez ikakvih novčanih primanja najveći broj članova njihovih udruga. Osim toga taj zakon se direktno tiče njihovih članova dok se ne tiče članova drugih udruga čiji članovi su uglavnom riješili svoje statuse iz rata.

Što se tiče objave u Večernjem listu kojim se glorificira taj zakon i tzv “egzistencijalna novčana naknada“ u tome nije ništa čudno imajući u vidu kako je Večernji list od svog osnutka glasilo partije HDZ BiH i služi zaštiti interesa te stranke a ta stranka je zapravo i kumovala donošenju tzv “Salkinog“ zakona a sada će i ovog u ŽZH.

Osim toga svima je odavno poznato kako se uranjenim objavama u medijima o osobama pa i o zakonima u dijelu javnosti stvara percepcija kako je ono što se toj javnosti servira krasno i divno, kako bi ta ista javnost prije samog odlučivanja o sudbini zakona taj isti zakon prihvatila prije njegovog usvajanja u Skupštini ŽZH loja je jedino mjerodavna za njegovo usvajanje.

Ipak kako bilo da bilo onog dana kad se zakaže Skupština ŽZH na kojoj će se raspravljati o Zakonu o dopunskim pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH a to će nadamo se biti uskoro, članovi URB HVO-a ŽZH će se skupiti mirno i dostojanstveno ispred zgrade Vlade u ŽZH te iščekivati kako će zastupnici u skupštini ŽZH glasovati o predloženom zakonu o dopunskim pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u ŽZH, dok će predstavnici URB HVO-a ŽZH biti nadamo se u Skupštini ŽZH i osporavati taj zakon jer on apsolutno nije dobar, zapravo on je poput starijeg “Salkinog“ isto tako loš i završiti će u smetlištu povijesti kao i Salkin zakon bez obzira kako zastupnici u Skupštini ŽZH budu glasovali.

Znači odluka je na članovima Skupštine ŽZH koji glasovanjem ZA ili PROTIV tog zakona određuju sudbinu članova URB HVO-a ŽZH ispred zgrade Vlade ŽZH ali i članova njihovih obitelji. Kako god odluče biti će im. Čak i ako neki odluče biti SUZDRŽANI biti će tretirani kao izdajnici razvojačenih Branitelja HVO-a bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, jer će time nastaviti agoniju tih Branitelja od završetka Domovinskog rata u BiH.

Na kraju svima njima dati ćemo na uvid citat iz Biblije proroka Siraha:“Najgore što se državi može dogoditi je ako im Branitelji žive i umiru u oskudici“.

URB HVO-a ŽZH