Unatoč rastu oboljelih od tumora, oni koji se liječe uljem konoplje mogu u zatvor

LJUBUŠKI – Iako se početkom ove godine najavljivalo kako bi upotreba kanabisa u medicinske svrhe uskoro mogla biti uvedena u BiH, te se spominjala mogućnost da bi oboljeli od malignih bolesti u našoj zemlji uskoro mogli legalno isprobati lijekove na bazi kanabinoida, posebno ulje konoplje, to se još nije dogodilo.

U međuvremenu mnogi ilegalno uzgajaju i prodaju ovo ulje, zbog čega završavaju u zatvoru, ali iza rešetaka mogu završiti i oni koji se kupovinom ulja konoplje samo pokušavaju izboriti za život.

Pitanje ljudskih prava

Radica Lasić, predsjednica Udruge “Narcis” iz Širokog Brijega koja okuplja žene oboljele od raka dojke, kaže kako ona misli da se narušuju ljudska prava uhićenjem i slanjem u zatvor ljudi koji nabavljaju ulje radi liječenja.

Kaže kako i u Hercegovini ima teških bolesnika koji su posegnuli za tim, te kako su uz sve svoje svakodnevne probleme, prisiljeni i skrivati se od policije.

“Znam ženu koja to kupuje, kako kažete, skriva se, ali pomaže joj. Malo se bolje osjeća, stale su joj metastaze, ja znam da će se to vratiti, ali ništa nije skupo za kupiti deset dana sa svojom djecom. Kada čujem da nekoga osuđuju zbog toga, tko to nabavlja, posebno ako želi nekom pomoći pri liječenju, sebi ili bližnjem, ja mislim da se time zatiru ljudska prava”, rekla je ona.

Početkom ove godine najavljivala se legalizacija kanabisa u medicinske svrhe, zasad je sve samo na najavama ostalo.

”Imali smo mi i ovdje neko povjerenstvo na razini ZHŽ-a, pa nas tu nitko nije zvao, nas koji svaki dan živimo s tim, to su sve prazne priče”, rekla nam je gospođa Lasić.

Zanimljivo je kako su i stavovi pojedinaca oko legalizacije marihuane različiti, pa nam je tako jedna žena iz udruge oboljelih od tumora u Sarajevu rekla kako je riječ o kontroverznoj temi.

“Gledala sam neke dokumentarce, emisije, koliko sam vidjela to ne pomaže u liječenju, samo u smanjivanju bolova, dopustila bih u tom slučaju, ali uz strogi nadzor”, rekla nam je ova Sarajka.

Iako je ulje konoplje u BiH zabranjeno, trgovina njime rasprostranjena je na crnom tržištu regije, a mnogi bolesnici su za medije pričali o svojim iskustvima nabave ulja.

Zoran Gugleta iz Srbije prošle godine je za N1 pričao kako mu prijeti zatvor zbog konoplje, jer mu je po anonimnoj prijavi, policija iz kuće odnijela četiri stabljike kanabisa. Govorio je otvoreno kako je iz Srbije išao preko granice nabavljati ulje konoplje jer ima rak prostate. Sakupivši sav novac koji ima, platio je i preko granice ilegalno u Srbiju unio ulje kanabisa.

“Oba puta što sam morao ići po to i platiti malu cijenu od po nekoliko tisuća eura, odakle mi- ne znam, kroz sve to prolaziš i da li ćeš proći, šta da vam pričam, kao teški kriminalac. Ja nikad u životu kažnjavan bio nisam. Nikad. Šta reći o osećaju…Strašno. To je život… “, govorio je Zoran prošle godine novinarima.

Branimir Tamindžija iz Udruge oboljelih od multiple skleroze Istočna Hercegovina jučer je za Dnevni list rekao kako će bolesnici nabavljati ulje ili legalno, ili na crnom tržištu. Kaže kako su sada u opasnosti da ne znaju što kupuju jer im pojedinci mogu prodavati lažno ulje. Njihova udruga je pokrenula inicijativu da se u legalnu prodaju u medicinske svrhe uvedu preparati na bazi THC, da je ta inicijativa zasad prošla na razini Ministarstva zdravlja RS-a i Ministarstva civilnih poslova BiH, te kako sada čekaju Ministarstvo sigurnosti.

“Neće ići ulje, ali će ići tri preparata na bazi THC-a i sprej koji olakšava simptome”, objasnio nam on i dodaje kako zasad pojedinci s crnog tržišta zarađuju na ulju, a on smatra da bi država to trebala regulirati.

Kaže da je optimističan po pitanju inicijative koje su pokrenuli. “Oni nemaju što kočiti, jer oboljeli će nabavljati to, s državom ili bez nje”, kazao je Tamindžija, i dodao kako on ne zna nikoga od oboljelih tko je završio u zatvoru jer je uzimao ulje.

Zatvorska kazna

Inače, samo posjedovanje ulja konoplje je kažnjivo bez obzira držao ga netko radi liječenja, ili zbog nekog drugog razloga. Na internetu postoje brojni članci, čak od toga da se može koristiti kao hidrantno sredstvo poslije tuširanja, ili za pripremu hrane, no ako vas policija s njim uhvati možete završiti u zatvoru.

Posljednji slučaj slanja u zatvor zbog posjedovanja ulja konoplje je onaj Jurice L. (1964.) iz Gornjih Radišića, u općini Ljubuški koji je ovih dana dobio tri mjeseca zatvora jer je, kako stoji u presudi, nabavio ulje za osobnu upotrebu.

Ne navodi se točno za što je on koristio ulje, ne znamo je li ga držao iz nekih posve banalnih razloga, no osuđen je za posjedovanje. U presudi stoji da je nabavio 20 staklenki ulja, te mu je izrečena pravomoćna zatvorska kazna, koja je objavljena za internet stranici ljubuškog Općinskog suda.

“On je krajem ožujka 2012. godine, iako je znao da je držanje opojnih droga zabranjeno od nepoznate osobe i na nepoznat način a radi osobne upotrebe, nabavio kanabis ulje u 20 staklenki zapremine od po 20 ml, koje je držao u svom posjedu u mjestu Gornji Radišići, općina Ljubuški, sve do dana 30.10.2014. godine, kada su djelatnici PU Ljubuški, izvršili pretres njegove obiteljske kuće i okućnice i isto pronašli te privremeno oduzeli”, navodi se u presudi Općinskog suda u Ljubuškom.

Dnevni list