Ustavno-pravno povjerenstvo Doma naroda Parlamenta BiH na današnjoj je sjednici ocijenilo da Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH uslijed pandemije koronavirusa nije usuglašen s Ustavom i s pravnim sustavom BiH, prenosi Dnevni.ba.

Tim zakonskim prijedlogom predviđeno je da se u institucijama BiH do kraja ove godine zabrani korištenje sredstava za reprezentacije, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijevao je i da se svim dužnosnicima i zamjenicima do kraja ove godine ukine stimulacije, topli obrok, naknade za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknade za odvojeni život, službeno putovanje, prijevoz, te otpremnine za odlazak u mirovinu.

Negativno mišljenje Komisije dobio je i Prijedlog zakona o obveznim doprinosima dužnosnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije koronavirus na način da tijekom ove godine izdvajaju 20 posto od plaće u poseban fond za borbu protiv koronavirusa. Kako je obrazloženo, u tom je zakonskom prijedlogu uočeno mnogo nepravilnosti i grešaka.

Članovi Ustavno-pravnog povjerenstva Doma naroda Parlamenta BiH nisu utvrdili usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom ni kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, prema kojem bi maksimalni iznos otpremnine zaposlenim u institucijama BiH prilikom odlaska u mirovinu iznosio 10.728 KM.

SirokiBrijeg.info