Umirovljenici u FBiH najavili su prosvjede 22. rujna ako se situacija ne promijeni i ne usvoji novi Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Ova najugroženija kategorija bh. društva ne traži kule i gradove, samo da pošteno zarađenu mirovinu prima navrijeme. Poznato je da su mirovine tijekom proteklih mjeseci kasnile, a neki umirovljenici su dobivali novac i krajem mjeseca. Nedostajalo je novca i na njima su se “slomila koplja”.

Prema riječima predsjednika Saveza udruga umirovljenika FBiH Mehmedalije Rape, to više neće dopustiti. “Mi smo Vladi FBiH uputili naše zahtjeve nakon što smo održali sastanak Izvršnog odbora 11. kolovoza i dali smo im rok do 20. kolovoza da nam odgovore što će prihvatiti. Tražimo da nam se mirovine isplaćuju do 5. u mjesecu, da ostaju u istom iznosu, da se u zakonu obvezno jamči liječenje u toplicama i sredstva za isto, da se u zakon ugradi dio u kojem se traži usklađivanje mirovina na godišnjoj razini s rastom troškova života i rastom plaća te da se udruge umirovljenika oslobode plaćanja poreza na sredstva koja dobiju od članarina. Blizu 80 posto tih sredstava ide na posmrtnine i pomoć umirovljenicima u liječenju, a na porez ide 200.000 KM godišnje”, rekao je Rapa za Klix.ba.

Istaknuo je kako su odustali od jednog od glavnih zahtjeva, a to je da se mirovine usklade s bodovnim sustavom prema novom zakonu, ali traže da se mirovine onih koji su umirovljeni do 1998. godine usklade za najmanje 10 posto.

Ako njihovi zahtjevi budu prihvaćeni, Savez udruga umirovljenika FBiH sazvat će hitnu sjednicu na kojoj će otkazati najavljene prosvjede.

SirokiBrijeg.info