Županijski sud u Širokom Brijegu ukinuo je presudu Općinskog suda u Ljubuškom zbog povreda postupka u kojem su pripadnicima Udruge Zaboravljeni branitelji, zbog blokade autoceste na Bijači, određene visoke novčane kazne za prekršaj.

Da podsjetimo, Zaboravljeni branitelji su, na graničnom prijelazu Bijača, prosvjedovali nakon neispunjenih zahtjeva što je obećao resorni ministar Salko Bukvarević. Zahtjevi se odnose na izradu i javnu objavu registra branitelja, braniteljski dodatak i prestanak financiranja udruženja udruga proisteklih iz domovinskog rata s državne razine. Tom prlikom je nad Zaboravljenim braniteljima primjenjena sila od strane represivnog aparata, gdje je na 200 zaboravljenih branitelja poslano 200 specijalnih policajaca, sa svom opremom, štitovima i naoružanjem. Takva sila represivnog aparata nije primjenjena niti u puno brojčano većim i rizičnijim prosvjedima diljem zemlje što ide na obraz nadležnim osobama u MUP ZHŽ, kao i lokalnoj politici koja je stala na stranu represivnog aparata.

MUP ZHŽ je protiv branitelja, zbog prosvjeda, podnio preko 300 prekršajnih prijava, koje su zatrpale sud u Ljubuškom, a sve u cilju razbijanja jedinstva branitelja i potpunog gušenja slobode izražavanja i javnog mišljenja.

Ova presuda Županijskog suda u Širokom Brijegu dokaz je kako ipak postoji neovisno pravosuđe koje ne trpi političke i druge pritiske, pa ni samog MUP-a ZHŽ koji su prekršajnim prijavama s visokim novčanim kaznama i do 300 KM po branitelju planirali gušenje opravdanih zahtjeva zaboravljenih branitelja.

Najvugroženija socijalna skupina kao što su zaboravljeni branitelji nije zaslužila ovakvu policijsku, ali i političku represiju stranke na vlasti, koja određene skupine i udruge privilegira u odnosu na istinske branitelja koji su, u socijalnoj neimaštini, egzistencijalnoj ugroženosti, spremni po svaku cijenu, pa i po cijenu represivne sile, do zadnjeg tražiti svoja zakonom pripadajuća prava, te pokušati ispraviti društvenu nepravdu kojom su određene skupine dezertera ostvarile sva socijalna prava nezasluženo, čega smo svi svjedoci.

Ovom presudom je društvena nepravda barem djelimično suzbijena, vrijeme će pokazati kako se nesebični napor zaboravljenih branitelja, njihova spremnost za promjene u krivom razmišljanju i svijesti koja se ukorijenila u narodu da je onaj tko je jamio sve privilegije društveno prihvatljiv, a onaj tko nije da je društveno odbačen.

Vrijeme je za promjenu razmišljanja i svijesti, ali da bismo imali društvenu pravdu i jednakost u braniteljskoj populaciji trebamo do kraja ustrajati u ostvarenju prava koje su zaboravljeni branitelji započeli svojom nesebičnom borbom, ne bojeći se ni policijskog oružja, kaciga, štitova. Ne bojeći se pravdu tražiti i pred sudom.

UZB Ljubuški