Uhljebi i činovnici na državnim jaslama svake godine “pojedu” 3,2 milijarde KM

Dok se više od pola milijuna bh. građana godinama vodi na zavodima za zapošljavanje, a većina zaposlenih u realnom sektoru životari s minimalnih 370 KM ili tek nešto većim iznosima, broj sretnika na državnim jaslama neslužbeno je skočio na oko 200.000! To su brojke kojima su sablažnjeni i u Europi, prema kojoj je BiH, predajom zahtjeva za članstvo u EU, napravila značajan iskorak, piše Večernji list BiH.

Da se pretjeralo s brojem uhljebljenih u preglomaznom činovničkom aparatu, potvrdile su i analize međunarodnih institucija, prema kojima je u BiH višak čak 30 posto zaposlenih u javnom sektoru. S druge strane, Europska komisija ukazala je na problem da su činovničke plaće za oko 40 posto veće od primanja radnika u privatnom sektoru, što je, kako su naglasili, potpuno neprihvatljivo, te su upozorili da se to žurno mora mijenjati. Međutim, dok u BiH ne bude provedena reforma javne uprave koja ne podrazumijeva samo “zamrzavanje” zapošljavanja, nego i uštede u javnoj potrošnji, oličene, između ostalog, i u rješavanju tog viška, administracija će i dalje na godišnjoj razini trošiti milijarde maraka. Naime, za plaće činovnika na godišnjoj razini treba izdvojiti oko 3,2 milijarde KM, što je polovina ukupnog iznosa poreza naplaćenog od radnika zaposlenih u svim poduzećima u BiH. Ekonomisti upozoravaju da je, kako bi se koliko-toliko obuzdala javna potrošnja, racionalizacija nužna na svim razinama vlasti u BiH.

U Bosni i Hercegovini je, u suštini, činovnički aparat sam sebi svrha, gdje se, posebno oni “istaknutiji” činovnici, razbacuju državnim novcem kako i gdje stignu. S druge strane, radnici u realnom sektoru preživljavaju sa 550-600 KM, upozoravaju ekonomisti.

Pero Zelenika / Vecernji.ba