Dana 13.10.2019.g. u prostorijama kino dvorane u Posušju održana je konstituirajuća sjednica Udruge Zaboravljeni branitelji/borci, Podružnica Posušje, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo podružnice i usvojene nove smjernice za dalji rad.

Na sjednici su pored članova iz Posušja bili prisutni i predstavnici zaboravljenih branitelja iz Gruda, kao i predsjednik i tajnik krovne udruge iz Ljubuškog.

Od pozvanih gostiju prisutan je bio i general HVO-a g.Miro Grabovac-Titan, dok se pozivu nisu odazvali načelnik općine Posušje g.Branko Bago-Bućo i Županijski ministar branitelja g.Mladen Begić, što samo još jednom govori koliki je njihov interes kad su zaboravljeni branitelji u pitanju.

Vjerovatno navedena gospoda nisu niti svjesni koliku su „promidžbu“ napravili svojoj stranci za buduće izbore jer zaboravljeni branitelji su još jednom na djelu vidjeli koliko se načelnik općine i ministar branitelja brinu za zaboravljene branitelje i što im znače.Potez je to koji će zaboravljeni branitelji pamtiti i adekvatno vrednovati na sljedećim izborima, ali i općenito u daljnjoj komunikaciji.

Za predsjednika Posuške Podružnice zaboravljenih branitelja je izabran Ljubo Širić, za zamjenika Slavo Lončar, a za tajnika Tomislav Senjak.

Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Ante Zlomislić Apelović, a za članove istog Ivan Mandurić, Jerko Begić, Zoran Galić i Jozo Tomić.

U uvodnom dijelu sjednice prisutnima se obratio predsjednik krovne Udruge Zaboravljeni branitelji/borci, g.Drago Grbavac, a nakon njega i tajnik iste g.Dražen Pehar kopji su prisutne upoznali sa aktuelnim događanjima vezanim za aktivnosti i rad udruge, ali i smjernicama za naredne korake.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru sa članovima Posuške podružnice došlo se do saznanja da su pojedini članovi iste dok su bili pod vodstvom fantomske Udruge razvojačenih branitelja ŽZH bili izmanipulirani i neinformirani i da su tijekom vremena sve više uviđali potrebu da se nešto treba promjeniti.

Temeljem takvog razmišljanja sazrela je ideja da se Podružnica Zaboravljeni branitelji iz Posušja vrati na svoje izvore, odnosno u okrilje krovne Udruge Zaboravljeni branitelji/borci, sa sjedištem u Ljubuškom.

Tijekom sjednice iznijeta je provjerena činjenica da se od strane vladajućih struktura pojedine članove Udruge Zaboravljeni branitelji, bez obzira što imaju neka primanja, vrbuje da potpišu dokument u kojem izjavljuju da pod moralnom, materijalnom i kaznenom odgovornosti potvrde da nemaju nikakvih primanja iz inozemstva, temeljem koje izjave bi ušli u kvotu onih koji zadovoljavaju uvjete da primaju sramotnu i ponižavajuću egzistencijalnu naknadu iz novog Zakona o braniteljima.

Ukazano je na apsurdnost i pogubnost takvog djelovanja, te je skrenuta na opasnost koju nose takvi postupci, pa je naglašeno da se Udruga Zaboravljeni branitelji/borci ograđuje od takvih nepromišljenih postupaka pojedinaca iz svojih redova ako ih bude.

Iznijete su i informacije s terena koje govore da će i oni članovi koji budu ispunjavali uvjete da primaju egzistencijalnu naknadu i dalje nastaviti sa aktivnostima koje bude provodila krovna udruga, odnosno i dalje podupirati rad udruge u punom obliku kao i do sada, sve dok svi ne ostvare cilj zajedničke borbe, a to je braniteljski dodatak.

Tijekom sjednice braniteljima se obratio i prisutni general HVO-a Miro Grabovac-Titan u svoje osobno ime upoznavajući prisutne između ostalog sa dijelovima rada HNS-a čiji je član.

Istom prilikom branitelji su generalu postavili dosta pitanja na koja je odgovarao, ali ga upoznali i sa činjenicama i podacima koje nije znao, a razgovor je na trenutke bio vrlo interesantan.

Sa gospodinom Grabovcem je dogovoreno da nam u okviru svojih mogućnosti pomogne tako što će kroz HNS osvijetliti borbu zaboravljenih branitelja i pomoći na moguće načine da se dođe do cilja borbe, a to je braniteljski dodatak.

Vraćanje Posuške kao i prethodno Grudske podružnice pod okrilje krovne Udruge Zaboravljeni branitelji/borci, potez je koji ohrabruje i dokaz je principjelne politike koja je prepoznata, koju ova udruga vodi od svoga početka, ali i obveza za nastavak borbe do konačnog cilja.

Udruga Zaboravljeni branitelji/borci