Home Vijesti Politika Udruga “Zaboravljeni branitelji” održala izvanrednu sjednicu u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom

Udruga “Zaboravljeni branitelji” održala izvanrednu sjednicu u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom

0
Udruga “Zaboravljeni branitelji” održala izvanrednu sjednicu u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom
Foto: Radio Ljubuški

Ljubuška podružnica Udruge “Zaboravljeni branitelji” (UZB) održala je jučer izvanrednu sjednicu u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom.

Povod sazivanja sjednice je usvajanje rezolucije u Parlamentu FBiH, a govorilo se i o ostalim aktivnostima Udruge. Nazočno je bilo preko 200 članova udruge.

Sjednica je započela minutom šutnje i pozdravnim govorom tajnika Udruge Veljka Vukojevića, a zatim su se okupljenima obratili predsjednik ljubuške podružnice UZB Petar Ereš, te predsjednik UZB Drago Grbavac, nakon čega je uslijedilo obraćanje gostiju iz drugih podružnica, izvijestio je portal Ljubuski.net.

Petar Ereš je nazočne branitelje upoznao s aktualnim trenutkom u braniteljskoj populaciji i borbi za prava onih koji su zaboravljeni, ali i svih drugih branitelja kojima je potrebna pomoć vezano za njihovo socijalno stanje.

Drago Grbavac je pojasnio proces pregovora s predstavnicima vlasti oko usvajanja Rezoliucije branitelja u Parlamentu F BiH.

Izrazio je uvjerenje kako će biti podržana od velikog broja stranaka i usvojena, za što je dobio potvrde od brojnih zastupnika. Tijekom dana razgovarao je i s ministrom branitelja ZHŽ Mladenom Begićem te ga upoznao s aktivnostima predstavnika UZB.

zblj6417 2

Dogovoreno je kako će jedan autobus s oko 60 branitelja iz Ljubušskog uputiti u Sarajevo gdje će, pred parlamentom , nazočiti za vrijeme glasovanja o Rezoluciji.

Nazočni su upoznati i o susretu s ministrom branitelja RH Tomom Medvedom kojem je prezrntiran broj osoba koji imaju dvostruka primanja i u BiH i u Hrvatskoj. Navedeno je kako je broj invalida u ZHŽ, unatrag 10 godina, povećan za 300 posto. Spomenut je i ministar MUP-a Zdravko Boras.

Vlado Marušić je objasnio što branitelji dobivaju usvajanjem Rezolucije, a to je u prvom redu braniteljski dodatak.

Od 140.000 korisnika raznih ratnih prava njih 80.000 su prava ostvarili temeljem krivotvorenih dokumenata što će rješiti objava Registra branitelja.

Na kraju je izraženo uvjerenje kako će i hrvatski zastupnici iz HNS-a dati svoj glas za Rezoluciju branitelja.

Audio zapis na: Radio Ljubuški