Nakon što je Vlada Federacije na jučerašnjoj hitnoj sjednici prihvatila izvješće Radne grupe za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, te zadužila Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno oslobodilačkog rata da za Nacrt ovog zakona, u roku od 30 dana pribavi potrebna mišljenja županija, dužni smo kao Udruga zaboravljeni branitelji/borci, objaviti svoj stav u pogledu navedenog.

Nevjerovatno je, ali ipak istinito da se Federalni ministar brenitelja skupa sa Radnom grupom koju je osnovao oglušuje o odluku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od od 10.7.2018. kojom je prihvatio Prijedlog zakona koji su napravile braniteljske udruge, a taj isti zakon skupa sa uloženim amandmanima gospodina Edina Mušića, predsjednika Parlamenta Federacije, SDP-a, g.Zukana Heleza i Udruge Zaboravljeni branitelji/borci, prihvatio i Dom naroda dana 26.7.2018.g.

Ovakvim postupanjem gospodin ministar Bukvarević se „stavio“ iznad spomenutih odluka što je nezabilježeno u novijoj povijesti, ali je još veći jad to što Federalne institucije ove države kao što je Vlada takođe slijede put svoga „svemoćnog“ ministra.

Upravo oni koji bi trebali biti ogledalo ovoga društva što se pravednosti i poštivanja zakona tiče postali su zagovornici kriminalnog djelovanja, a narod ih zato nije birao. U ovom slučaju riječ je o klasičnom nepoštivanju zakonodavnih tijela, odnosno o izrugivanju njihovih odluka i to od strane najviših državnih dužnosnika.

Svima je dakle jasno da je povijest napisana i da se ne može izbrisati, ali u ovom slučaju radi se o ljudima koji ne poštuju niti zakon niti povijest.

Kakva je dakle poruka poslana nama braniteljima, ali i običnom puku? Odgovor je vidljiv, mi ćemo vam u predizbornim kampanjama obećavati brda i doline, realno i nerealno, vi nas izaberite, a mi ćemo onda na vas obući luđačku košulju i pokazati svoje pravo lice potpuno suprotno onome iz predizborne kampanje. Pa i pored tolike pameti malo su se previše zaigrali kad su zamislili da će branitelje silom „staviti“ u neke nametnute, unaprijed režirane okvire.

Istina se dakle ne može nametnuti, niti izglasati, nego se prije svega treba utvrditi, što u ovome slučaju nije urađeno, a zna se i zašto.

U zdravom poretku pravo ide pred silom, a ne sila pred pravom što se opet nije poštovalo, nego se braniteljima uporno ispire mozak kao da su političari „pokupili“ svu pamet ovoga svijeta.

Pozivamo sve slobodne branitelje, braniteljska udruženja iz cijele BiH da nam se pridruže u našim pravednim nastojanjima da nitko osim nas samih ne odlučuje u naše ime o našoj budućnosti. Udruga Zaboravljeni branitelji/borci je u više navrata pokazala da je jedina konstanta u borbi za braniteljska prava, nismo posustali nikad, od prvoga dana smo ustrajni u svojim zahtjevima i ne popuštamo, nismo ničiji podanici i takvi ćemo ostati.

Poručujemo gospodinu ministru Bukvareviću da o ključnim načelima nema trgovine niti će je biti, a ona su dobro poznata – 6 maraka po mjesecu ratovanja, registar branitelja i prestanak financiranja svih udruga od strane države.

Pokušaj nametanja novog zakona o braniteljima je silovanje zdravog razuma.Ne može se dakle umjetno stvoriti granica da se branitelj postaje sa 57 godina, a do tada nisi branitelj. Ne može se potezom pera reći da više ne postoji borbeni i neborbeni sektor, a da se takvo tumačenje za neke potrebe koristi a za neke opet ne koristi. Jeftin je to pokušaj da se „unovače novi branitelji“ koji se stvaraju sa samo jednim ciljem, a to je da oni i njihove obitelji budu glasačka mašinerija za pojedine stranke, jer ih je narod odavno prozreo pa drugog izbora nemaju.

Neće ići gospodo iz vlasti, malo ste nas podcijenili, da li svjesno ili nesvjesno, ali mi smo bili branitelji kad je trebalo i mi ćemo pisati povijest uz manju ili veću žrtvu. Na to smo na žalost navikli, ali tko sije sa suzama žanje sa pjesmom.

Udruga zaboravljeni branitelji/borci