Učenik naše Gimnazije Tomislav Pavković, postigao je najbolji rezultat iz fizike na državnoj maturi u Republici Hrvatskoj. Najučenikovogodišnje generacije širokobrijeških gimnazijalaca, ostvario je maksimalni bodovni učinak u konkurenciji od 7381.og pristupnika. Pored toga Pavković je postigao vrlo dobar rezultat u polaganju ispita iz matematike, a odličan rezultat iz hrvatskog i engleskog jezika gdje je u konkurenciji od deset tisuća učenika bio plasiran ispod tridesetog mjesta, priopćili su iz Gimnazije fra Dominik Mandić u Širokom Brijegu.

Jako sam zadovoljan rezultatima državne mature. Matematiku sam uradio 92 posto, hrvatski jezik na osnovnoj razini 91 posto, engleski jezik 98 posto. Posebno sam sretan zbog rezultata iz fizike koja mi je i najdraži predmet. Ovakav rezultat potvrda je moga rada i rada profesora širokobriješke gimnazije. Dobrom rezultatu pripomogle su i pripreme koje smo radili svake subote u gimnaziji i koje su držali naši profesori. Posebno bih se zahvalio profesoru Damiru Galiću koji mi je sve četiri godine predavao fiziku i držao pripremnu nastavu. Vjerujem da sam ovim rezultatom opravdao izbor učenika generacije širokobriješke gimnazije čime je još jednom potvrđena vrijednost te obrazovne institucije. Odličan uspjeh na maturi omogućio mi je upis na željeni fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, te se nadam da će mi srednjoškolsko znanje biti dobra podloga za daljnje školovanje, kazao je Tomislav Pavković na nakon sjajnog rezultata na državnoj maturi.

Treba napomenuti kao je nešto više od sedamdeset učenika širokobriješke gimnazije pristupilo polaganju državne mature u Republici Hrvatskoj. Unatoč dobrom rezultatu učenika širokobriješke Gimnazije, iz Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Republike Hrvatske kazali su, kako su ove godine lošiji rezultati učenika na državnoj maturi u odnosu na prošlu godinu. Iznimno loši su rezultati iz matematike. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit iz matematike na višoj razini, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini prolaznost gimnazijalaca je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto. Iz hrvatskog jezika niz učenika je predalo prazan papir u pokušaju pisanja eseja.No, također je istaknuto kako postoji velika razlika između ocjena ostvarenih tijekom srednjoškolskog obrazovanja i ocjena na državnoj maturi. Premda rezultati s prijamnih ispita i državne mature u Republici Hrvatskoj još pristižu, treba napomenuti da je učenica širokobriješke gimnazije Marija Matijević uvjerljivo prva na prijamnom ispitu iz matematike u Mostaru, a na državnoj maturi je među 3.35 posto najboljih iz matematike.

Gimnazija-sb.com