Učenica Osnovne škole Biograci Ana Lasić napisala najljepše pismo za mlade 2020.

Usred proljeća 2020. godine, dok su učenici diljem svijeta usljed pandemije bili zaokupljeni nastavom na daljinu, trajalo je i učeničko natjecanje u pisanju pisama za mlade. Skoro pola stoljeća organizira ga Svjetski poštanski savez kako bi se očuvala već gotovo ugasla tradicija pisanja pisama. Iz mnoštva prispjelih učeničkih radova, nakon par mjeseci sve tri bosanskohercegovačke pošte odabrale su pobjednički uradak na tom tradicionalnom literarnom natjecanju. Ovogodišnja tema glasila je „Što biste poručili odraslima o svijetu u kojem živimo?“, a prvoplasirani rad napisala je jedna Širokobriježanka – učenica 7.a Osnovne škole Biograci Ana Lasić.

-Nekoliko tjedana pisala sam ovo pismo, sređivala ga i prepravljala. Nastavnik hrvatskog jezika Miro Naletilić nam dosta često zadaje nove i nove teme za naše sastave, razgovara s nama, uči nas i prijateljski upozorava na dobre i loše strane našeg pismenog izražavanja. Uživam u pisanju i zanimljivoj nastavi hrvatskog jezika, na kojoj kod nas uvijek vlada vedro raspoloženje. Ponekad mi se zna dogoditi previše pravopisnih pogrešaka, ali ovoga puta baš sam pazila da ih ne bude. Na kraju se sav trud isplatio – rekla nam je autorica pobjedničkog pisma, koja je svoj sastav u obliku čestitke uputila majci i bakama povodom Dana žena.

Zanimljivo je da su Anino rodno selo Jare, njezina škola i nastavnik Naletilić i prije sedam godina na istom ovom natjecanju trijumfirali s njihovim učenikom Ivom Buhačem, koji je tad pisao pobjedničko pismo svojem sportskom uzoru – Ivici Kosteliću. Ove godine otežavajuća okolnost bila je pojava pandemije i u njezinu selu, ali Ana je kreativno iskoristila vrijeme samoizolacije te došla do titule državne prvakinje u pisanju pisama za mlade. Inače, ovo natjecanje već 49. godinu za redom organizira Svjetski poštanski savez, a svečanost dodjele nagrada na državnoj razini planirana je za listopad 2020. godine u Sarajevu, povodom Svjetskog dana pošte.

SirokiBrijeg.info