Home COVID-19 / POMOĆ - ZAPOVIJEDI U samoizolaciju idu i građani BiH koji su uplatili turističke aranžmane u Hrvatskoj

U samoizolaciju idu i građani BiH koji su uplatili turističke aranžmane u Hrvatskoj

0
U samoizolaciju idu i građani BiH koji su uplatili turističke aranžmane u Hrvatskoj

Svi oni koji imaju uplaćene turističke aranžmane u Hrvatskoj, a dolaze iz BiH, Srbije, sa područja Kosova i iz Sjeverne Makedonije, morat će u 14-dnevnu samoizolaciju, izjavio je Mladen Bužančić, voditelj Službe za državne granice PU splitsko-dalmatinske.

Vlasti Hrvatske jučer su promijenile odluku koja se odnosi na prelazak građana iz Bosne i Hercegovine, odnosno svih onih koji dolaze iz BiH te se novom naredbom traži odlazak u samoizolaciju od 14 dana.

Međutim, još se čeka službeno priopćenje MUP-a RH u tome šta sve ova odluka konkretno podrazumijeva.

“U novoj odluci Stožera civilne zaštite mijenja se režim ulaska osoba iz područja četiriju država. To su Bosna i Hercegovina, Republika Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija. To znači da od 25. lipnja sve osobe koje dolaze iz područja tih država, nakon što uđu u Republiku Hrvatsku – morat će biti podvrgnute 14-dnevnoj samoizolaciji”, kazao je Bužančić za HRT.

Izuzeci su, kaže, one osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, osobe koje su prekogranični radnici, putnici koji su u tranzitu.

“Ovdje kada govorimo o tranzitu, govorimo o putnicima u tranzitu kroz ove četiri zemlje, ali i putnicima koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku, dodao je Bužančić.

Naglasio je kako ovo nije zatvaranje granica prema tim zemljama, već je to promjena režima.

“Ovo je u neku ruku odvraćanje od onih nepotrebnih putovanja svih onih koji idu u BiH. Ovo mijenja režim ulaska, ali jednostavno sve se ovo radi u interesu javnog i zdravlja sviju nas”, kazao je on.

Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu, rekao je u sinoćnjoj HRT-ovoj emisiji “Tema dana”, odgovarajući na pitanje ima li gužvi na granici s BiH, da je donekle pojačan promet na GP Stara Gradiška, ali ne bitno da bi se moglo reći da je riječ o nekom velikom ulasku bh. državljana u Hrvatsku prije stupanja mjera na snagu.

Upitan je što ako oni koji su u tranzitu odluče posjetiti nekoga, odu u restoran ili kupovinu.

Ničeno je objasnio da putnici mogu tranzitirati i kroz ove zemlje koje su danas stavljene na listu.

“Dakle, putnici, primjerice, iz Mađarske koji putuju na more mogu putovati preko BiH i oni su u tranzitu, to se ne računa kao da su bili na području BiH i da bi time bili u nekakvoj samoizolaciji”, napomenuo je Ničeno.

SirokiBrijeg.info

LEAVE A REPLY Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Exit mobile version