U proljeće kreće uređenje pristupne ceste prema kuli herceg Stjepana u Ljubuškom

LJUBUŠKI – Projekt “Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek”, koji je dio prekograničnog programa BiH – Crna Gora u okviru EU instrumenta pomoći IPA, službeno je predstavljen u Podgorici.

Projekt, čija je implementacija počela u prosincu ove godine i trajat će 24 mjeseca, bit će realiziran kroz brojne aktivnosti, kao što su: prikupljanje materijalnog i nematerijalnog povijesnog i kulturnog naslijeđa u vezi sa starom Hercegovinom i hercegom Stjepanom Vukčićem Kosačom, razvoj kriterija za standardizaciju turističkih usluga, realizacija programa obuka u cilju jačanja kapaciteta nositelja aktivnosti u regiji, realizacija studijskih putovanja između BiH i Crne Gore, izrada i distribucija promotivnog materijala, izrada i opremanje tematskih pješačkih staza informativnim tablama i uređenje pristupa kuli u Ljubuškom, dizajniranje, razvoj i ažuriranje internet stranice i android aplikacije o turističkom proizvodu kao i organizacija njegove službene prezentacije.

Radovi kreću na proljeće

O aktivnostima koje su u planu na području Ljubuškog, ispred JU Razvojna agencija ZHŽ – HERAG informirao nas je Željko Dodig kazavši da, kao jednu od najvažnijih aktivnosti koja će se provoditi u BiH, izdvaja ulaganje u infrastrukturu na uređenju pristupne ceste prema kuli herceg Stjepana u Ljubuškom u dužini od 500 m.

“S radovima se kreće već na proljeće 2016. godine. U planu je postavljanje odgovarajuće signalizacije puta, zatim mapiranje cjelokupne turističke ponude što se odnosi na mapiranje postojeće kulturne, geografske, gastronomske, tradicionalne, ponude smještaja i slično. Planirana je i izrada plana putovanja kroz povijesnu zemlju herceg Stjepana, kao i promotivnih materijala. Također, nezaobilazna je i provedba javnih događaja, kako bi se šira javnost što bolje upoznala s cjelokupnom turističkom ponudom“, kazao je za Dnevni list Dodig.

S obzirom na to da će tijekom implementacije projekta lokalna kulturna i povijesna baština biti sistematski popisana, proizvodi i usluge unaprijeđeni i standardizirani, a nova turistička ponuda kreirana i promovirana, sve to će doprinijeti jačanju informiranosti turista o ponudi prekogranične regije i njegove prepoznatljivosti kao turističke destinacije. Također, doći će i do unaprjeđenja prekogranične suradnje među nositeljima aktivnosti ovog regije i jačanja svijesti lokalnog stanovništva o značaju svestrane prekogranične razmjene. Ovo će doprinijeti da se potencijal prekograničnog regije između BiH i Crne Gore prepozna kao dio strategije gospodarskog razvoja.

Nositelji projekta

Kažimo i to kako je nositelj ovog projekta Javna ustanova Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije HERAG, a partneri na projektu iz BiH su Turistička zajednica ZHŽ-a, Općina Ljubuški te Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa “Radimlja” Stolac. Projektni partneri iz Crne Gore su Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MRT) i NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice. Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 eura. Za BiH predviđeno je ukupno 269.791,40 eura od čega Europska unija financira 83,15 % , a preostalih 16,85 % sufinanciraju HERAG i partneri.

Dnevni list