U Posušju prezentiran projekt “Ne ovisnosti”!

Udruga oboljelih od epilepsije „Epi” Posušje pokrenula je novi projekt koji je pored vlastitih sredstava sufinanciran i sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Projekt “Ne ovisnosti”, usprkos epidemiološkoj situaciji koja je u dobrom dijelu reducirala mogućnosti i broj osoba koje su mogle nazočiti planiranim aktivnostima, ipak je uspješno prezentiran.

Stručni suradnici na projektu su uspješno djeci, njihovim roditeljima kao i svim zainteresiranima, dosta opširno, koncizno i stručno, približili jačanje samosvjesti o opasnostima raznih vrsta ovisnosti (droga, kocka, alkohol, ovisnost o internetskim i drugim društvenim mrežama,…)

“Projekt u čijoj realizaciji sam sudjelovala je bio jako dobra prigoda da, kako djeci tako i odraslima, pokažemo i ukažemo na opasnosti kojima su izloženi svakodnevno. Medicinski segment u ovoj problematici je jako bitan iz više razloga. Najčešći, poglavito u manjim sredinama, je nedostatak angažmana represivnog aparata te su time ugroženi svi, mlađa populacija i djeca najviše. Sa medicinskog gledišta svima je ukazano na moguće posljedice na zdravlje svih koji se nađu u paklu bilo koje vrste ovisnosti.”-za naš portal je izjavila sudionica u projektu, Daria Lukenda, inače medicinski radnik.

Na informatičke opasnosti kojima su izloženi svi koji se koriste društvenim mrežama govorio je Mladen Šego, po struci Inženjer poslovne informatike. “Svjetska populacija, posebno mladi i djeca su 24 sata dnevno izloženi informatičkim i internetskim prevarama, koje ih na razne načine ponukaju da, najčešće nesvjesno, uđu u vrtlog ovisnosti a nerijetko i postanu žrtve seksualnih manijaka i pedofila. Ukazali smo im na najčešće opasnosti kao i načine kojima se mogu, dobrim dijelom, zaštititi od opasnosti koje im prijete. Veliki problem leži u činjenici da, zbog pomodarstva i slabe svijesti o ovoj problematici, roditelji djeci koja imaju tek sedam ili osam godina kupuju ili dopuštaju korištenje mobitela, računala,…, potpuno nesvjesni da svoju djecu na taj način izravno uvlače u virtualni svijet u kojem postaju žrtve raznih likova koji su najčešće teški psihički bolesnici. Nešto stariji, tinejdžeri, lako postaju ovisni o kocki, droga im je dostupnija preko lažnih profila narko-dilera koji ne biraju sredstva kad je laka zarada u pitanju. Sve to su problemi kojih roditelji postanu svjesni tek kad im djeca, u manjoj ili većoj mjeri, već postanu ovisna”, istaknuo je Šego.

Sudionici prezentacije projekta su bili i više nego zadovoljni, kako predavačima, tako i činjenicama koje su im pojašnjene i na koje su upozoreni. To se najviše odnosi na roditelj koji će puno lakše prepoznati da im dijete ima neki “problem” i na taj način moći na vrijeme reagirati.

Kako su nam rekli iz udruge “EPI”, nastaviti će sa ovakovim i sličnim projektima ,a ovim putem se iskreno zahvaljuju resornom ministarstvu koje je njihov projekt prepoznalo kao društveno koristan.

SirokiBrijeg.info