Pobjednik X. Županijskog natjecanja u pružanju prve pomoći u kategoriji osnovnih škola je ekipa II. Osnovne škole iz Širokog Brijega, a srednjih škola ekipa Srednje škole A.B. Šimića iz Gruda. Natjecanje je održano u organizaciji Crvenog križa Općine Posušje i Županijskog crvenog križa.

Svečanim defileom na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju, te postrojavanjem sudionika i uvodnim govorom predsjednika Općinskog vijeća Posušja Ivana Lončara otvoreno je jubilarno X. Županijsko natjecanje u pružanju prve pomoći učenika osnovnih i srednjih škola.

Predsjednik Lončar je u svoje ime, te u ime načelnika Općine Posušje Branka Bage uputio pozdrave nazočnima te zahvalio svima koji su doprinijeli da se ovo jubilarno natjecanje održi u Posušju.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite dr. sc. Drago Martinović, uz pozdrave nazočnima, izrazio zadovoljstvo što se u posljednjih desetak dana dva puta u Posušju organiziraju slični događaji, podsjećajući na zajedničku pokaznu vježbu, gašenja požara na benzinskoj crpki, žurnih službi Općine Posušje od 7. svibnja.

Ravnatelj Martinović je u prvom dijelu programa bio moderator pokaznih vježbi žurnih službi Općine Posušje (Dom zdravlja, PU Posušje, HGSS stanica Posušje PVP Posušje i ekipa prve pomoći), te pripadnika PVP Ljubuški i Doma zdravlja Ljubuški.

Pokazne vježbe spašavanja u slučaju potresa i požara i spašavanje unesrećenih kod prometnih nesreća su pokazale spremnost struktura civilne zaštite. Sudionici pokaznih vježba su nagrađeni gromoglasnim pljeskom nazočnih.

U drugom djelu programa uslijedila su natjecanja osnovnih i srednjih škola s područja cijele županije koje su pobijedile na općinskim, odnosno gradskom natjecanju iz pružanja prve pomoći. To su: Srednja strukovna škola Posušje, Gimnazija fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega, Srednja škola A.B. Šimića iz Gruda, II. OŠ Široki Brijeg, OŠ Marka Marulića iz Ljubuškog, OŠ A.B. Bušića Rakitno i OŠ Ruđera Boškovića Grude.

Preko 80 sudionika se natjecalo na četiri zahtjevna poligona, i pokazala svoja stečena znanja iz pružanja prve pomoći, simulirajući svakodnevne situacije u kojima se možemo naći.

SirokiBrijeg.info