U osnovnim i srednjim školama ZHŽ-a djeca dobivaju “uši”, Ministarstvo daje savjete u liječenju i prevenciji!

Nije rijetkost da se povremeno u školama pojave različite bolesti, pa čak i epidemije, što je najčešće posljedica slabe higijene ili jednostavno navale nekog vanjskog oboljenja ili zaraze. U osnovnim i srednjim školama ZHŽ-a pojavila se ušljivost, prenosi Večernji list BiH.

Vijest o tome došla je do Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ koje je poslalo dopis školama u kojem ih upozorava na tu pojavu i potrebu poduzimanja odgovarajućih mjera.

“Temeljem prijave roditelja o pojavi ušljivosti glave kod učenika osnovnih i srednjih škola, potrebno je provoditi protuepidemijske mjere u cilju sprečavanja pojave ušljivosti kod navedene populacije”, stoji u dopisu upućenom ravnateljima škola, koji je potpisala županijska ministrica obrazovanja Ružica Mikulić. Na temelju toga ravnatelji su poduzeli određene korake.

Izdana posebna uputa

Upoznali su prosvjetne djelatnike kako je došao pismeni dopis iz Ministarstva te da ako kod učenika uoče ušljivost, o tome upoznaju upravu škole, pozovu roditelje i upute ih na to da pristupe uklanjanju parazita odgovarajućim stručnim metodama. U vremenu dok se primjenjuje tretman uklanjanja parazita, ušiju, učenici ne smiju ići na nastavu. Uz svoj dopis, ministrica Mikulić poslala je i stručnu metodološku uputu Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, za provođenje protuepidemijskih mjera i profilakse (zaštite) kod djece. U uputi, među ostalim, piše da iako izaziva negativne reakcije ljudi, ušljivost nije nužno pokazatelj izostanka osobne kućne higijene. “Ušljivost nije sramota. Najčešće se pojavljuje kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi, češće kod djevojčica s duljom kosom. Uši se pojavljuju u kasnu jesen, zimu i proljeće, dok se ljeti javljaju rjeđe”, stoji u uputi. Objašnjava se kako je uš glave parazit veličine od 2 do 3 mm, sive ili smeđe boje, koji živi isključivo na vlasištu čovjeka.

Odmah početi s tretmanom

Hrani se krvlju bezbolnim ubodima, pri čemu ispušta slinu koja uzrokuje iritaciju i svrbež vlasišta. Odrasla ženka živi oko 30 dana i u tom razdoblju snese oko 100 jajašaca. Roditeljima se savjetuje da ako su na kosi djeteta pronađene uši ili gnjide, odmah započnu tretman preparatom protiv ušiju koji se može nabaviti u ljekarnama.

– Prošli je tjedan jedna mama koja se kod mene redovito frizira dovela svoju curicu i rekla: “Ošišaj je nakratko, kosa joj je puna ušiju”. Doista, bilo je puno i gnjida i ušiju, ošišala sam je i sad je kući, mama je zaprašuje praškom protiv ušiju, kaže jedna frizerka u Ljubuškom. Uši se prenose izravnim dodirom glave o glavu s osobom koja ih ima, a nešto rjeđe korištenjem zajedničkih češljeva, kapa, marama, odjevnih predmeta, ručnika, jastuka, posteljine…

Ne skaču s čovjeka na čovjeka i nemaju krila. Ne prenose se preko vode u bazenu ni preko kućnih ljubimaca i one same ne prenose zarazne bolesti.

Večernji list BiH