Iako smo navikli da se prvi dan proljeća obilježava 21. ožujka, ove godine došlo je do razlika u pravom i kalendarskom datumu dolaska ovog godišnjeg doba, pa tako će na sjevernoj politki ono doći u nedjelju 20. ožujka, točno u 5 sati i 31 minutu.

Postoje tri razdoblja kroz proljeće: pretproljeće počinje u vrijeme pojavljivanja proljetnice, često zvanih „vijesnici proljeća“, rano proljeće je razdoblje kad se pojavljuju cvjetovi i listići na drveću, a pravo proljeće razdoblje u kojem lista mnoštvo listopadnog drveća.

Jedni od najpoznatijih vijesnika proljeća su visibaba, jaglac, šafran, kockavica, šumarica.

Postoji mnogo toga što možete voljeti kod proljeća, a ovo su samo neke od tih stvari:

– toplije vrijeme
– lakšu odjeću
– više sunca
– cvijeće
– duži dan
– svjetlije boje
– buđenje prirode

Zanimljivo je da će ove godine proljeće početi najranije još od 1896. godine, zato što se tropska i kalendarska godina razlikuju, a ako poživimo i preživimo do 2096. godine, možemo ga očekivati 19. ožujka u 15.03 sati.

Tropska godina traje 365 dana i šest sati, dok kalendarska traje 365 dana, a prestupna 366 dana, te će svake naredne prestupne godine proljeće dolaziti ranije.

Ove godine proljeće će trajati do 21. lipnja, kada 34 minuta nakon ponoći, prema ljetnjem računanju vremena, počinje ljeto.

SirokiBrijeg.info