U prekrasnom ambijentu hotela Bigeste upriličeno je predstavljanje knjige Zvonimira Mikulića Đone. Veliki broj posjetitelja i ljubitelja Zvonimirovog načina pisanja dokaz su njegove odlične komunikacije preko njegovih dijela sa svojom publikom. Knjiga je predstavljena u sklopu manifestacije Ljubuškog ljeta 2019.

Početak predstavljanja otvorila je voditeljica Bjanka Medić koja je ovom prilikom pozdravila sve nazočne u ime Grada Ljubuškog i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, podružnice Ljubuški. Na početku se zahvalila svima koji su omogućili tiskanje Zvonimirove knjige te svim sponzorima.

U predstavljanju autora dotakla se njegovih prethodnih djela. Dosad je izdao tri romana naziva „Iza vrata“ [2014.], „Glavom o zid“ [2015.] te „Kutak kod kralja“ [2017.].

Uz glazbene brojeve koje su predstavile učenice Glazbene škole Ljubuški: Anđela Mikulić, Lucija Bunoza i Ana Dodig dodatno je uljepšana večer i druženje s izuzetno druželjubivim i pristupačnim autorom.

Ulomak iz zbirke pripovijedaka sa srcem je prenijela i profesorica Ljilja Marić, a nešto više o djelu kazala je profesorica Anela Rozić Vrankić koja se u svom predstavljanju dotakla naziva djela koje možda zvuči sladunjavo i na prvo pomislimo da se možda radi o ljubavnoj tematici, no u stvari radi se o kratkim pričama koje čitatelju dopuštaju razviti film o čimbenicima različitog vremena te biti njegovim sudionikom jer se u njima pronalazi. Otkrila je da Zvonimirove priče u djelu imaju neočekivani obrat, upravo ono što kratka priča i treba imati te da iza svake priče ostane ono „nešto“ po čemu tu priču možete smjestiti u svoju ulicu ili u svoj grad. Njegov stil pisanja je opisala kao jednostavan, jasno progovara o sebi, svojim bližnjima, čak i onima koji su tek tako ostavili neki trag na ovim ulicama.

Svoje viđenje knjige i autora s nazočnima podijelio je i bliski suradnik autora profesor Boris Brkić koji je nakon analize pripovijetki toplo preporučio njegovu knjigu i ostalima.

Na kraju se obratio i sam autor dijela koji je prisutne srdačno pozdravio. Izrazio je čast i ponos što je dao doprinos svojim djelom u ovogodišnjem programu Ljubuškog ljeta. Zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji ove knjige, bilo financijski, stručno ili organizacijski.

U svom govoru o djelu otkrio je da je ovo zbirka priča koje su nastale u razdoblju dužem od 35 godina, a većina njih u vrijeme njegovog studija kada nitko nije ni mogao zamisliti da će doći vrijeme kad će svom Ljubuškom predstaviti knjigu, četvrtu u nizu.

Na samom kraju autor se družio s gostima potpisujući knjige, a mi vam prenosimo dio atmosfere.

Ivana Luburić / Ljportal.com