FOTO: Radio Ljubuški

Sinoć je u hotelu Bigeste u Ljubuškom održano predstavljanje knjige “Hercegovački ustanak 1875.-1878. – Akteri, istine i zablude”, autora Dušana Muse.

Uz samog autora, o djelu su govorili redaktor Nikola Rašić, novinar i publicist Slobodan Stajić, te mr.sc Marko-Antonio Brkić.

Knjiga je nastala minucioznim istraživanjem tijekom kojeg je Musa u potrazi za relevantnim informacijama prešao na tisuće kilometara neumorno skupljajući materijal za djelo kojim, kako reče Slobodan Stajić, pokušava srušiti neke “nedovršene istine”.

A zablude s kojima se Musa u svom djelu hvata u koštac su brojne, počev od one u narodu ukorijenjene kako “Bosna šaptom pade”, za što autor navodi kako se previđa da su “naši preci na području Hercegovine prethodno vodili skoro 100 godina borbe s Turcima”, pa do onih koje se tiču samog ustanka, mjesta gdje je izbio kao i ključnih aktera u borbi.

Tu autor na svjetlost dana izvlači neke zaboravljene ličnosti, poput prelata fra Anđela Kraljevića ili fra Paškala Vujčića, za koje kaže kako su nepravedno gurnuti u stranu iz politikantskih razloga, dok su neki drugi, manje zaslužniji, stavljeni u prvi plan.

Inače, knjiga se ne bavi samo razdobljem Hercegovačkog ustanka, kako naslov sugerira, već autor, pokušavajući pružiti kontekst, opisuje razdoblje od prvih sukoba Bosanaca i Humljana s Osmanlijama, pa do poustaničkog razdoblja, a pritom ulazi i u genezu srpsko-hrvatskih sukoba na ovim područjima.

Tako je Musa stvorio djelo u kojem se, kako ističe Stajić, “smjenjuju pozitivne i negativne ličnosti, patrioti i nepatrioti, oni koji ni za što na svijetu ne bi prodali svoju čast, kao i čast svoga naroda, i oni koji to čine zbog vlastitih privilegija i ne obazirući se na demos; oni koji ne vole da slušaju strane gospodare i one od čijeg podaništva zaziru čak i njihovi novi gospodari”.

Knjiga obiluje “prizorima obiteljskih drama i razmimoilaženja, gdje jedan brat ostaje kršćanin, a drugi prelazi na islam, ili gdje jedan traži saveznike na Zapadu, a drugi na Istoku, pretvarajući tako familijarnu dramu u onu, koja poprima i regionalni eho”, rekao je Stajić, dodavši kako je knjiga dvostruko poučna jer opisuje kako se u razdoblju ustanka o sudbini Bosne uglavnom odlučivalo izvana.

“Kao i u prošlosti, tako se radi i danas. Jer istinski patrioti poput don Ivana Musića nekad, ni danas ne mogu da dođu do izražaja od onih silnih ulizica, koje se ponizno dodvoravaju, neke Washingtonu, neke Ankari ili Moskvi”, istaknuo je između ostalog Stajić.

S druge strane, autor na pitanje zašto bi preporučio čitateljima da uzmu ovu knjigu u ruke, odgovara; “iz razloga što ima mnogo toga što mi ne znamo o nama. Moramo znati tko su bili naši ljudi koji su poveli narod nakon 396 godina”.

Predstavljanje knjige je održano u organizaciji Udruge Vojvoda don Ivan Musić. Voditeljica promocije je bila Ana Marija Nosić, a u glazbenom dijelu nastupio je Milan Mile Bubalo.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški