U Ljubuškom obilježen Dan policije i blagdan svetog Mihovila – zaštitnika policije

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, a u organizaciji MUP-ova Županije Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske, Hercegbosanske, Srednjobosanske i Posavske, jučer je u Ljubuškom obilježen Dan policije i blagdan svetog Mihovila – zaštitnika policije.

Proslava je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu domovinske zahvalnosti u Ljubuškom kojoj su nazočili dužnosnici Županije Zapadnohercegovačke na čelu s predsjednikom Vlade Zdenkom Ćosićem i ministrom MUP-a Davidom Grbavcem, ministrom financija i potpredsjednikom Vlade Tonijem Kraljevićem i predsjednikom Skupštine Ivanom Jelčićem.


Nadalje, proslavi su nazočili ministri unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske Županije, Hercegbosanske Županije, Županije Središnja Bosna i Posavske Županije, policijski komesari u MUP-ovima Županije Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske Županije i Posavske Županije, načelnici Sektora uniformirane policije u MUP-ovima Hercegovačko-neretvanske Županije i Županije Središnja Bosna, predstavnici vlasti iz ostalih Županija s hrvatskom većinom kao i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i ravnateljstva Granične policije. Također, svečanosti su nazočili i predstavnici Općinskog suda u Ljubuškom, Županijskog Tužiteljstva ŽZH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kao i Nezavisnog odbora za imenovanje i reviziju.

Nakon polaganja vijenaca svetu Misu u crkvi sv. Kate u Ljubuškom za sve preminule pripadnike i djelatnike policije slavio je fra Dario Dodig, humački gvardijan.

Uslijedila je svečana akademija, na kojoj su se obratili ministar MUP-a ŽZH David Grbavac, izaslanik predsjednika Hrvatskog narodnog Sabora dr. Dragana Čovića i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, te zamjenik ministra obrane BiH i voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog narodnog Sabora Mijo Krešić.

Pročitano je i pozdravno pismo predsjednika Hrvatskog narodnog Sabora dr. Dragana Čovića, koji zbog drugih obaveza nije mogao nazočiti.

Čestitajući svim policajkama i policajcima, te ostalim djelatnicima MUP-a ministar MUP-a ŽZH David Grbavac obratio se na svečanoj akademiji. Naglasio je kako svojom odgovornošću i predanošću kojom pristupaju svim redovnim, ali i izvanrednim poslovima djelatnici MUP-ova, a prvenstveno policajke i policajci svakodnevno dokazuju kako su temelj sigurnosti naših županija. “ Namjerno govorim županija, jer se ponovno traže načini kako ih oslabiti, kako MUP-ovima oduzeti ovlasti koje su im Ustavom i zakonima zagarantirane. Po tko zna koji put zagovara se ideja centralizacije, a svi mi vrlo dobro znamo do čega bi to dovelo u ovoj i ovakvoj BiH. Prije par dana u medijima se ponovno pojavila inicijativa o ukidanju županijskih MUP-ova. Ideja je to stara gotovo dva desetljeća. Od tada, pa do danas na razne načine se pokušalo i pokušava ući u ovlasti županijskih MUP-ova i tako ih oslabiti, te u konačnici i ukinuti. Smatram kako takav potez, bez preustroja kojim bi došlo do ustavnih promjena i ostvarenja jednakopravne pozicije Hrvata, ne bi donio ništa dobro Bosni i Hercegovini“, kazao je Grbavac. Dodaje kako oživljavanje ove ideje, posebice iznenađuje u ovom vremenu migrantske krize i pandemije korona virusa kada se u mnogo čemu oslanja upravo na županijske MUP-ove.

„Sjetimo se „lock downa“ kojeg smo imali na proljeće i tereta kojeg su tada podnijele naše policajke i policajci. Oni su bili ti koji su ulazili u domove oboljelih osoba riskirajući tako vlastito zdravlje. Uz obavljanje redovnih poslova brinuli su o poštivanju policijskog sata, mjera samoizolacije i ostalih naredbi Kriznog stožera. Danas nemamo „lock down“, ali naši djelatnici i dalje predstavljaju okosnicu u provedbi i poštivanju mjera Kriznog stožera. Ovom prilikom želim im još jednom zahvaliti što odlučno i profesionalno odgovaraju svim zadaćama koje su pred njih postavljene, što hrabrošću prkose strahovima i tako osiguravaju red i mir žiteljima naše županije. Njihovi rezultati vidljivi su u Izvješćima o sigurnosti koja pokazuju kako je Županija Zapadnohercegovačka jedno od najsigurnijih područja BiH. Ipak, ne smijemo se opustiti, budimo svjesni činjenice da nismo uspješni onoliko koliko to pokazuju statistički podaci već onoliko koliko se naši građani osjećaju sigurno. Stoga sve vas djelatnice i djelatnike MUP-a na blagdan svetog Mihovila zaštitnika policije pozivam da radimo zajedno na usavršavanju, opremanju i profesionalizaciji kako bismo zadržali povjerenje građana u policiju. Svima nam je to obaveza. Ostavili su nam je u nasljedstvo svi oni koji su životom branili našu zemlju, naši branitelji među kojima je velik broj pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova kojih se na poseban način sjećamo svakog 29. rujna“, zaključio je ministar Grbavac.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić kazao je kako su, zbog pandemije koronavirusa i mjera koje su predložene, ove godine odlučili u skromnijim okolnostima obilježiti Dan policije, koji se obilježava s ciljem podsjećanja na značaj i važnost kako policijskog sustava uopće, tako i na značaj i ulogu policije u modernom društvu.

„Želimo podsjetiti da je dobro organizirana policija glavni stup i oslonac našim građanima, ali, po potrebi, ona je i represivni aparat koji se brine za zaštitu ljudskih sloboda, prava, ustavnopravnog poretka“ izjavio je premijer Ćosić.

Dodao je kako će se Vlada i dalje truditi policijski sustav modernizirati i informatizirati te trajno educirati policajce kako bi oni bili ona prva pozitivna slika u nekoj sredini, zemlji.

Voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog narodnog Sabora Mijo Krešić pozvao je na još bolju suradnju između županijskih MUP-ova, Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog narodnog Sabora te ostalih policijskih agencija.

Uprava policije ŽZH