GRUDE – Prezentacija njemačke tvrtke Lohmann & Rauscher održana je u srijedu pred oko 300 zainteresiranih radnica s područja Županije Zapadnohercegovačke u Agroturizmu ”Marića gaj” u Grudama.

Predstavnici tvrtke predstavili su zainteresiranima uvjete za probni rad i obuku koja bi se trebala održati u mjestu Slavkov kod Brna u Češkoj i trajati šest mjeseci.

6 mjeseci školovanja i 550 eura mjesečno

”U fazi testiranja želimo vidjeti kakvi su ljudski potencijali u vašoj regiji radi eventualne investicije, ako svi faktori budu pozitivni, ovdje će se graditi tvornica koja bi u početnoj fazi imala potrebu za 200 radnica plus ostale tehničke službe. Za vrijeme školovanja u Češkoj radnicama je za početnu plaću ponuđeno 550 eura plus smještaj. Ponedjeljkom se vozi autobusom u Češku, a petkom se vraća nazad u Hercegovinu”, objasnio je za Bljesak.info uvjete probnog rada i obuke Tvrtko Blaić, direktor proizvodnje Lohmann & Rauscher za Hrvatsku i BiH.

Njemačka tvrtka, inače međunarodni vodeći opskrbljivač naprednim medicinskim i higijenskim proizvodima najviše kvalitete s preko 5.000 zaposlenika u cijelom svijetu i 160 godina iskustva u proizvodnji, provjerava 15 lokacija, među kojima je i ŽZH, za otvaranje novog pogona odnosno milijunskog ulaganja.

700 radnih mjesta i milijunska ulaganja

Ako bi se ova tvrtka odlučila otvoriti pogon u jednoj od tri općine (Grude, Posušje i Ljubuški) te u Gradu Širokom Brijegu, u startu bi u tu lokalnu zajednicu došli milijuni i nova radna mjesta.

”Radi se o početkom iznosu od šest milijuna dolara za pokretanje proizvodnog pogona. Napominjem da se odmah otvara 200 radnih mjesta ako dođe do realizacije, a nakon toga bi pogon rastao sve do 700 radnih mjesta, to su predviđanja”, objašnjava nam direktor Blaić.

A plaća?

Sve najviše zanima plaća, a na naše pitanje koliku će prosječnu plaću imati radnici u pogonu ove tvrtke ukoliko se odluči investirati na području ŽZH, direktor nije mogao otkriti, no dalo se zaključiti da neće biti ispod prosječne plaće u Hercegovini.

”Plaću uvjetuje tržište, ako je prosječna plaća u Hercegovini 400 ili 500 eura, onda vi ne možete doći ovdje i nuditi 300 eura. Kako će netko doći raditi ispod onoga što može dobiti na drugom mjestu. Da bi mi bili atraktivan poduzetnik, tvrtka i poslodavac, moramo dati dobru plaću, redovne uvjete, osiguranje, uvjete rada i čistoću. Nastojimo napraviti najbolje uvjete da bi zadržali kompletan poslovni i ljudski potencijal u našim pogonima”, kazao je, između ostaloga, za Bljesak.info Tvrtko Blaić, direktor prodaje Lohmann & Rauscher za Hrvatsku i BiH koji je dodao da je pozitivno iznenađen odazivom na prezentaciju u Grudama.

Vlada ŽZH inicirala dolazak tvrtke

Vlada Županije Zapadnohercegovačke poslala je tvrtki Lohmann&Rauscher pismo namjere te izrazila želju da ova tvrtka uloži na području ŽZH.

Ozbiljna priča počela je 24. listopada kada su se predstavnici ove tvrtke sastali u Širokom Brijegu s članovima Vlade ŽZH te je postignuta zajendička inicijativa za održavanje prezentacije. Vlada je upoznala njemačku tvrtku sa Županijom Zapadnohercegovačkom te njezinim potencijalima i kapacitetima koje općine i grad nude.

”Ukoliko tvrtka Lohmann&Rauscher odluči investirati u ŽZH, Vlada će zajedno s općinama i načelnicima učiniti maksimum da se ta investicija realizira u što kraćem roku, naravno, poštujući uvjete rada i svega onoga što ulazi u određeni standard”, izjavio je za Bljesak.info Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije.

Rok za prijavu na odlazak na edukaciju u Češku traje dva tjedna, a svi koji nisu mogli nazočiti prezentaciji, istu će moći detaljno pogledati na web stranici Vlade ŽZH i Ureda Vlade ŽZH za europske integracije.

Bljesak.info