U četvrtak u večernjim satima u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu održan je bogat kulturni program u sklopu 55. Šimićevih susreta.

U ispunjenoj galeriji predstavljene su knjige “Panj” Ive Nuić i “Djevojka plavih očiju” Anamarie Alpeza te je otvorena retrospektivna izložba “Osvrti” vinkovačkoga autora Dejana Durakovića.

Program predstavljanja umjetničkih djela vodila je Kristina Ćavar, a započet je prigodnom glazbenom skladbom pjesme “Opomena” Antuna Branka Šimića u izvedbi djevojačkoga zbora Glazbene škole Široki Brijeg, pod ravnanjem prof. Marije Čolak i uz glasovirsku pratnju prof. Ivone Ćeškić.

Lucija Čolak recitirala je pjesmu “Nađeni Bog” A. B. Šimića, a knjigu “Panj” predstavio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić, istaknuvši vrijednost ovoga djela Ive Nuić, koja se u obraćanju zahvalila svima zaslužnima za objavu njezina djela.

“Pjesmu jednom brijegu” pročitala je mlada Širokobriježanka Ana Mikulić, a roman međugorske autorice Anamarije Alpeza predstavio je Mate Grbavac.

Grbavac je istaknuo da je “Djevojka plavih očiju” drugi roman 23-godišnje Međugorke Anamarie Alpeza te da sama ta činjenica pokazuje da se radi o velikom talentu i unutarnjem nadahnuću, kao i da se od autorice može očekivati još književnih uradaka.

Roman je čitljiv i svi oni koji su ga već imali priliku pročitati rekli su da ga nisu ispuštali iz ruku, rekao je Mate Grbavac.

Nazočne je pozdravio i domaćin fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije, a potom je, u sklopu bogate kulturne večeri u Franjevačkoj galeriji, predstavljeni su radovi Vinkovčana Dejana Durakovića. Nazočnima se prvo obratio Danijel Petković, ravnatelj Gradskoga muzeja Vinkovci, a o Durakovićevim djelima govorio je Ivica Belamarić, kustos Galerije likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima.

Belamarić je istaknuo da je Duraković jedan od četiri vrijedna vinkovačka kipara, koji je specifičan zbog prikaza teme krajolika u kiparskom mediju te stilizacije i simboličnosti samih prikaza.

Sam autor Dejan Duraković kratko se osvrnuo na svoje stvaralaštvo i zahvalio svima koji su došli, a izložbu je otvorenom proglasio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

Jabuka.tv