U Domu zdravlja Ljubuški protiv gripa cijepljeno 383 pacijenata

LJUBUŠKI – S dolaskom zimskog razdoblja sve je veći broj pacijenata koji se žale na gripu i oboljenja slična gripi, kao i na upalu pluća te razne respiratorne infekcije. Tome kumuju i nagle vremenske oscilacije koje su pogubne za imunitet, a koje najviše pogađaju kronične bolesnike. Tim povodom, kontaktirali smo Dom zdravlja Ljubuški kako bismo doznali kakva je trenutačna situacija, piše Dnevni list.

Aktivan epidemiološki nadzor

Prema riječima ravnatelja dr. Srećka Matića, Dom zdravlja Ljubuški provodi aktivan epidemiološki nadzor, odnosno prikuplja podatke o oboljelima od gripe za sezonu 2015./2016. Naime, riječ je o prikupljanju podataka o posjetima oboljelih zbog: „ILI“ – bolest slična gripi koja se manifestira kroz kašalj i temperaturu preko 38 stupnjeva Celzija, „ARI“ – akutna respiratorna infekcija (sa ili bez povišene temperature, kašalj, grlobolja, „kratkoća daha“) te „SARI“ – teška akutna respiratorna infekcija (akutna respiratorna bolest, zahtijeva hospitalizaciju). Tako je, prema ustupljenim podacima, kod 364 bolesnika zabilježena bolest slična gripi („ILI“), dok je s akutnim respiratornim infekcijama („ARI“) zabilježeno 605 slučajeva.

“Određen broj pacijenata liječen je zbog atipične pneumonije u ambulantnim uvjetima, a broj drugih očekivanih komplikacija kreće se u očekivanim razmjerima. Manji broj pacijenata s dijagnozom upale pluća, koja je zahtijevala hospitalno liječenje, upućeno je u SKB Mostar – Klinika za dječje bolesti i Klinika za infektivne bolesti. Točnije, radi se o četvero djece i šestero pacijenata odrasle dobi. Ti pacijenti, po našim saznanjima, nisu zahtijevali intenzivno liječenje, niti su imali tešku kliničku sliku. Kod oboljelih koji su bili hospitalizirani, urađen je test na influencu i dokazan tip A”, kazao nam je dr. Matić. Dodaje kako je stvaran broj oboljelih vjerojatno i višestruko veći jer većina bolesnika s blažom kliničkom slikom nije ni potražila liječnički pregled, a zabilježeni su i podaci o većem broju izostanaka s nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i izostanak djece u vrtićima te veći broj oboljelih unutar istih obitelji.

Cijepljeno 383 pacijenata

Kažimo i to kako je prema podacima Higijensko – epidemološke službe Doma zdravlja Ljubuški ove godine protiv gripa cijepljeno 383 pacijenata, većinom starijih dobnih skupina s pripadajućim komorbiditetnim stanjima (dijabetes melitus, KOPB, bolesnici s bolestima kardiovaskularnog sustava).

Dnevni list