“Ako netko želi TV samo na jednom jeziku i samo za jedan narod, onda može sukladno tržišnoj ekonomiji napraviti privatnu TV kuću i tu neće biti nikakvih ograničenja” – izjavio je 2007. godine visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i time poslao snažnu poruku Hrvatima u BiH.

Za tu izjavu i druga ‘postignuća’ 2007. godine je dobio Večernjakov pečat i proglašen je osobom godine. Zanimljivo, kako su čitatelji Večernjeg lista lako prešli preko ove Lajčakove izjave i brže, bolje ga proglasili osobom godine.

No, bez obzira na navedeno, od prvih višestranačkih izbora u BiH do danas, treći entitet i kanal na hrvatskom jeziku u sklopu javnog RTV servisa su agenda predizbornih kampanja HDZ-a. Niti smo dobili treći entitet niti kanal na hrvatskom jeziku u sklopu javnog RTV servisa. Vođen tom misli i neuspjehom u ostvarivanju kanala na hrvatskom jeziku Dragan Čović ide u stari-novi projekt te od prvi srpnja 2019. starta RTV Herceg Bosne.

Napomenimo da je RTV Herceg Bosne osnovana 1993., radio je odmah koliko toliko profunkcionirao a evo televizijski program ćemo dobiti nakon 26 godina. Spin doktor Dragan Čović od te vijesti pravi ekskluzivu (kako bi zaboravili da Hrvati nikada nisu dobili kanal na hrvatskom jeziku u sklopu javnog RTV servisa BiH niti će ga dobiti sa ovakvom podaničkom politikom hrvatske vladajuće opcije) a činjenica je da su Hrvati u BiH i prije imali elektroničke medije na hrvatskom jeziku, a koji su zbog loše politike HDZ-a ugašeni. Pa sjetimo se samo Hrvatske radio postaje Mostar koja je ugašena zbog problema s financiranjem, te je na kraju njena frekvencija dodijeljena RTV Islamske zajednice u BiH. Zatim, djelatnici Radija Herceg Bosne su godinama proživljavali agonije zbog neisplaćenih plaća i neuplaćenih doprinosa. U ožujku 2016. osnovana je Naša tv, komercijalna televizija na hrvatskom jeziku od strane 55 poduzetnika i početnim kapitalom od milijun KM. Zamisao je bila da Naša tv u budućnosti bude kanal na hrvatskom jeziku, no i ona je doživjela fijasko. Pa sjetimo se razdoblja od 1996. do 2000. kada su Hrvati imali svoju televiziju Erotel čiji se program kao i program HRT-a mogao pratiti na cijelom području Herceg-Bosne preko 41 zemaljskog odašiljača. Odlukom Međunarodne zajednice Erotel je ugašen 2000. godine.

Jedina ekskluziva oko pokretanja TV Herceg Bosne je plaćanje pretplate odnosno harača koji se misli kupiti od Hrvata u BiH. Većina Hrvata bi s guštom plaćala tu pretplatu ukoliko TV Herceg Bosne ne bi bila glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice, ukoliko bi TV Herceg Bosne zastupala neovisno, profesionalno i vjerodostojno novinarstvo, no bojim se da nas bliža povijest uči da ćemo na ovaj način dobiti samo TV Večernjak.

Antonija Banožić / SirokiBrijeg.info