”Navedeni predmet je u fazi istrage i da Tužiteljstvo postupa po istom, te se poduzimaju sve istražne radnje kako je to navedeno u našem ranijem priopćenju”, rečeno je za Bljesak.info iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije na upit o slučaju ”unošenja” virusa korona u SKB Mostar.

Naime, već drugog dana nakon što je potvrđeno da je pacijent sa 16. na 17. ožujka mimo procedura primjjen u mostarsku bolnicu, oglasilo se ovo Tužiteljstvo rekavši kako je preuzelo slučaj.

Tužiteljstvo odbacuje navode da ne radi

Navedeno je kako će se izuzeti dokumentacija i snimke nadzornih kamera te da će se, kada se za to stvore uvjeti, i saslušati određene osobe.

Tužiteljstvo HNŽ-a je za Bljesak.info potvrdilo i da je za određene provjere angažirana Federalna uprava policije, detašman u Mostaru.

”S obzirom da je predmet u fazi istrage, više detalja Vam ne možemo otkriti, a o rezultatima istrage javnost će biti pravodobno informirana. Tužiteljstvo u ovom predmetu postupa krajnje profesionalno, odgovorno i sukladno zakonu, štiteći javni interes uz puno uvažavanje prava građanina, te odbacujemo sve konstrukcije i prigovore o neprofesionalnom radu”, navelo je Tužiteljstvo za Bljesak.info.

Potvrđeno nam je i iz SKB Mostar kako su se očitovali županijskom Ministarstvu zdravstva. Potvrdila je to za Bljesak.info i Vlada HNŽ-a ističući kako su se ”nakon što su proučili sve okolnosti, odlučili proslijediti ga Federalnom ministarstvu zdravstva na nadležno postupanje radi utvrđivanja eventualne odgovornosti organa rukovođenja i upravljanja”.

Smjene i sankcije

Naime, prvi čovjek zdravstva u HNŽ-u, Goran Opsenica, medijima je rekao kako je Federalna vlada nadležna za mostarsku bolnicu te da će ona odlučiti o eventualnim smjenama ili sankcijama vodećih ljudi i uposlenika bolnice.

Podsjećamo, prvi slučaj koronavirusa u Mostaru zabilježen je kod pacijenta koji je primljen na liječenje u mostarsku bolnicu bez sumnje u korona virus. Nakon što je objavljeno da je riječ o virusu u javnosti se službeno iznijela informacija da je on izigrao bolnički sustav, ali se potom govorilo da se pacijentu mora vjerovati. Uz sve to, i sam pacijent odaslao je pismo javnosti u kojem tvrdi kako nije boravio izvan Mostara.

To je pak otvorilo drugu priču kojoj se, osim medija, nitko ne vraća niti tko odgovara na pitanje tko je ona tzv. nulti pacijent ako je već zarazio prvog pacijenta u Mostaru.

Bljesak.info