Home COVID-19 / POMOĆ - ZAPOVIJEDI Tužiteljstvo diže optužnicu u aferi „Respiratori“!

Tužiteljstvo diže optužnicu u aferi „Respiratori“!

0
Tužiteljstvo diže optužnicu u aferi „Respiratori“!

Optužnica u predmetu „Respiratori“ bit će vrlo brzo podignuta, potvrđeno je jučer za „Dnevni avaz“ iz više izvora bliskih istrazi i pravosudnim organima.

Riječ je o predmetu koji se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 milijuna KM, a koji još nikada nisu pušteni u funkciju.

Desetine svjedoka

Prošlog tjedna obustavljena je i verifikacija ovih uređaja, koja je jedina mjerodavna za utvrđivanje da li su ispravni i smiju li se koristiti za liječenje oboljelih od koronavirusa. Ranije je prilikom pokušaja podjele utvrđeno da imaju sistemski kvar.

Istragom Tužiteljstva BiH u ovom predmetu obuhvaćeni su Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“, firme koja ih je i uvezla, te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Novalić, Solak i Hodžić bili su uhićeni zbog ove afere, ali je Sud BiH odbio da im odredi pritvor pa se brane sa slobode. Svi se sumnjiče za pranje novca i zloupotrebu službenog položaja, a uređaji su nabavljeni bez ikakvog pokrića.

Tokom istrage saslušane su desetine svjedoka – od Sebije Izetbegović, Jelke Milićević, Ane Bavrke, Edite Kalajdžić do Asima Sarajlića, koji je nedavno kažnjen s 3.000 KM zbog odbijanja da ustupi PIN kod svoga mobitela tužiteljima. On je u proteklih mjesec saslušavan više puta, a kako je neslužbeno “Avazu” rečeno, za sada ima status svjedoka.

Krajem mjeseca, točnije 28. studenog, navršit će se tačno pola godine otkako je Tužiteljstvo BiH donijelo naredbu o proširenju istrage protiv Novalića. Osim njega, nekoliko dana ranije Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage najprije protiv Hodžića i Solaka.

Šta kaže Zakon

Po Zakonu o krivičnom postupku BiH, član 225., ako tužitelj istragu ne završi u roku od šest mjeseci od donošenja naredbe o provođenju istrage, on će o tome morati obavijestiti glavnog tužitelja, odnosno Kolegij tužitelja, kako bi se rok produžio.

Međutim, prema informacijama „Avaza“, Tužiteljstvo može tražiti dodatni rok i ne mora istragu okončati u ovom periodu, ali je optužnica već pri kraju. U narednim danima ugledat će svjetlo dana i biti poslana Sudu na potvrđivanje.

Branio se šutnjom

Osumnjičeni Hodžić prije nekoliko dana ponovo je ispitan u Tužiteljstvu, ali na okolnosti koje se odnose na firmu “Srebrena malina” i ponovni pretres koji je urađen po nalogu ove pravosudne institucije.

Tada mu je, kako je i objavljeno, oduzet mobitel. On se u ovoj instituciji branio šutnjom.

Avaz.ba