Broj gospodarskih subjekata, posebice trgovačkih radnji i obrta, u Zapadnohercegovačkoj županiji posljednje dvije godine drastično se smanjuje, podaci su tržišne inspekcije ove županije. Razlog gašenja sve većeg broja radnji je, kako navode iz ove inspekcije, pad gospodarske aktivnosti posljednje dvije godine, piše Večernji list BiH.

Inače, tijekom prošle godine tržišna inspekcija Zapadnohercegovačke županije obavila je 269 inspekcijskih nadzora, od čega je redovitih bilo 176, kontrola izvršenja odluka 81, dok je kontrola na zahtjev stranki bilo 12.

Privremena zabrana

Od spomenutih 269 inspekcijskih nadzora, 146 ih je provedeno kod fizičkih osoba, dok su 123 inspektori obavili kod pravnih osoba. Prema izvješću tržišne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije, koje je razmatrano na posljednjoj sjednici Vlade ove županije, inspektori su tijekom prošle godine donijeli 90 odluka o otklanjanju nedostataka te dvije o privremenoj zabrani. Od izdanih odluka, 78 ih je izvršeno, dok ih 14 nije kontrolirano s obzirom na to da su izdane tijekom prosinca te će rezultati te kontrole ući u izvješće za ovu godinu. Prošle je godine županijska inspekcija izdala 69 prekršajnih naloga, dok je iznos izrečenih kazni 29.600 konvertibilnih maraka.

Za pokretanje prekršajnog postupka podnesen je svega jedan zahtjev.

Prošle godine zabilježen je i jedan slučaj privremenog oduzimanja robe do okončanja sudskog postupka. Riječ je bila o otpadnim akumulatorima u količini od 18.339 kilograma, čija je procijenjena vrijednost iznosila 18.000 konvertibilnih maraka. U spomenutom izvješću inspektori ove županijske inspekcije upozorili su i na probleme s kojima se susreću prilikom rada na terenu.

“Kod ove inspekcije, kao i još nekih u Upravi za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije, posebne poteškoće predstavlja organizacija jer, prema trenutačno važećim propisima, tržišna inspekcija je organizirana na tri razine (federalnoj, županijskoj i općinskoj), što samo po sebi stvara poteškoće prilikom rada inspektora na terenu”, navode iz tržišne inspekcije Zapadnohercegovačke županije. Dodaju kako je najveći problem činjenica što nisu razgraničene nadležnosti između spomenute tri razine inspekcije.

Pojačani nadzor

“U 2015. godini Federalna uprava za inspekcijske poslove je na području županije svoju tzv. akciju pojačanog inspekcijskog nadzora (za razliku od prethodnih godina) provodila tijekom cijele godine, bez ikakve koordinacije i dogovora s Upravom za inspekcijske poslove ZH županije, tako da je na terenu bilo umijeće obaviti inspekcijski nadzor , a da kod istog poreznog obveznika nije već obavila nadzor federalna ili općinska inspekcija po istom pitanju, ili obrnuto”, ističe se u izvješću Uprave za inspekcije poslove Zapadnohercegovačke županije. Upozoravaju kako ovakav način rada federalne inspekcije bitno sužava prostor za rad (tj. broj potencijalnih subjekata za nadzor) županijskoj inspekciji.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list BiH