TRAGIKOMEDIJA: Sud u Širokom Brijegu bez grijanja, skraćeno radno vrijeme, suci u bundama rade!

ŠIROKI BRIJEG – Sud u Širokom Brijegu izgleda kako je postao samo jedna obična zgradurina poput većine Institucija na području Županije Zapadnohercegovačke.

Kako smo nedavno objavili da je naša (ŽZH) Vlada sebi priuštila nova novcata vozila, a dok grcaju u dugovima koja neće naredana generacije njihove djece i rodbine otplatiti, dolazi do jednog apsurda gdje se ponižava Sud u Širokom Brijegu kao i djelatnici koji u toj zgradi borave, kao i posjetitelji koji dođu na saslušanje ili izrivcanje presude.

Naime, brojni djelatnici suda u Širokom Brijegu koji u toj zgradi borave prisiljeni su na svoje radno mjesto dolaziti u što više “zamotanih krpica” i tako ostaju svo radno vrijeme u njima, i da kada netko dođe na suđenje, a sutkinja ili sudac na sebi nosi krzneni kaput – optuženi, svjedoci, odvjetnici i tužitelji imaju osjećaj kao da pred njima se nalazi neki “veliki međed ili domaća životinja”, pa brže bolje čakaju da to suđenje završi i napuste tu zgradu!

Bilo bi tu još tragikomično da se netko i razboli od osoba koje čekaju presudu slušajući brojne svjedoke, ili da sudac na sebe natjera prehladu pa ni njega ni suđenja neko vrijeme, a optuženi još podnese prijavu protiv tog istog suda jer se razbolio za vrijeme izricanja presude, što također nije odbačeno jer se ima pravo žaliti sudu za ljudska prava.

Privremeno radno vrijeme u Općinskom sudu

U četvrta, 12. siječnja 2017. godine na službenoj stranici, predsjednik Općinskog suda u Širokom Brijegu donio je odluku o privremenom radnom vremenu Općinskog suda. Odlukom je utvrđeno privremeno trajanje skraćenog radnog vremena u Općinskom sudu.

” Zbog nedostatka goriva i problema s grijanjem, te velike hladnoće, privremeno se određuje radno vrijeme u Općinskom sudu u Širokom Brijegu za dane četvrtak 12.01.2017.godine i isto traje od 07:00 do 11:00 sati, odnosno petak 13.01.2017.godine i traje od 08:00 do 13:00 sati. Za slučaj da u narednom periodu od 16.01.2017.godine ne bude osigurano gorivo, a time i grijanje, radno vrijeme se utvrđuje kao za petak 13.01.2017.godine.” – stoji u priopćenju.

Naime, dešava se to da je sama zgrada već neko vrijeme muku muči sa zagrijavanjem jer im je “netko zavrno” ventin, tako da doslovno početkom ove zime ostaju bez grijanja, a i kada ga dobiju to je “na kapaljku” pa se snalaze na sve načine kako znaju.

Jedan od odvjetnika kojeg smo danas sreli u Širokom Brijegu i kojeg smo pitali da li je boravio ovih dana u sudu, i što kaže na taj odnos prema toj instituciji kako grijanja malo ima, malo nema, samo nam je kratko odgovorio da je više vremena provodio u sudnici nego sa ženom, ali ovo ga je nagnalo da promjeni tu svoju “rutinu” tako da će sada više vremena ostati kući i uz ženu se grijati, što je i jedna pozitivna stvar što Sud u Širokom Brijegu nema grijanje.

Istina, odgovor je bilo smiješan ali realan. No, ostaje pitanje kako se može dozvoliti da ljudi koji borave i rade u ovoj zgradi ostanu bez grijanja i time im se sprječava da obavljaju svoj posao, a ne da misle kad će što prije “pobjeći” negdje na toplo mjesto?

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info