ŠIROKI BRIJEG – Bilo je to 18. ožujka 2016. godine kada smo na portalu SirokiBrijeg.info objavili tekst “Zašto Dom zdravlja Široki Brijeg postaje privatna ustanova?“, i gdje smo iznijeli sporne detalje novčanih malverzacija u navedenoj ustanovi, a koja izgleda postaje sve više privatno vlasništvo pojedinca, odnosno samog ravnatelja Doma zdravlja Široki Brijeg dr. Mirka Kordića s kojim smo nekoliko puta pokušali stupiti u kontak ali nas je “frajerski otpilio” kako ne bi odgovarao na pitanja koja muče njegove i naše sugrađane, koji opet, pune proračun kako njegov, tako i ŽZH.

Neka pitanja koja smo mu bili planirali postaviti, a ista smo dostavili i Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH-a, točnjie ministru Stjepanu Bogutu, istog dana, tj. 18. ožujka 2016. godine, no ovaj je vjerojatno toliko opterećen svojim životnim obavezama da nije u stanju odgovoriti na ista.

Nadalje smo doznali kako se dotični ne žele “spuštati na naš nivo” razmišljanja, a kakav je njihov bolje da i ne govorimo jer nisu u stanju svojim sugrađanima odgovoriti na pitanja koja muče po njihovom mišljenju “portal SirokiBrijeg.info”. No bez brige, odgovorit će oni uskoro!

A neka od tih pitanja su bila:

– Radi čega osobe koje imaju plaćena sva davanja (zdravstveno i markice) trebaju dodatno plaćati iz svojih džepova vađenje i slanje krvi na analizu u Mostar?

– Koja je svrha naplate i kome ide taj novac?

– Zašto se ne izdaje fisklalni račun kada se već naplaćuje, nego na komadiću papira?…

Ali osmjehnula nam se sreća nakon 50-ak dana strpljivog čekanja, te je ministar prim.dr.sc Stjepan Bogut odlučio progovoriti, ali ne nama nego je poslao na e-mail adresu našeg sugrađanina Marka Ćavava, koji je postavio ista pitanja a čije ste “Otvoreno pismo: Doktore Kordiću gdje trošite moj novac?” imali prilike ovih dana čitati na našem portalu.

Doista zanimljiv odgovor na pitanje oko naplate slanja krvi na analizu u Mostar je dobio od ministra zdravstva Stjepana Boguta koji je “iznenađen” ovim potezom, jer on misli kao Ministar kako je Dom zdravlja Široki Brijeg organizirao neki svoj sustav naplate kako pacijeniti ne moraju ići u SKB Mostar.

dzšb13052016 2

Sutradan dolazi novi odgovor bez nekog objašnjenja gdje ministar Stjepan Bogut navodi sljedeće: “Radi se o novčanim sredstvima koja pripadaju Domu zdravlja Široki Brijeg jer je isti izvršitelj usluge”.

dzšb13052016 3

Na pitanje zašto se ne izdaje fisklani račun kada se već naplaćuje, odgovora više nije bilo!

Ono što smo mogli isčitati iz odgovora samog ministra pokazuje kako on u Županiji Zapadnohercegovačkoj vjerojatno i nema kontrolu nad zdravstvenim ustanovama i njihovim radom, iako se vodi službeno kao ministar zdravstva.

Izgleda kako je ovo samo jedna od “santi leda” u zdravstvenom sektoru Županije Zapadnohercegovačke nakon što su doslovno propale brojne županijske ljekarne u Županiji Zapadnohercegovačkoj i koje su na kraju preuzeli privatnici zahvaljujući lokalnoj politici, a sada se isti izgleda “preljevaju” na Domove zdravlja.

Ovo je samo jedan dio kojeg ste imali prilike pratiti ovih dana i zasigurno nećemo stati na tome, sve dok osobe koje im plaćaju zdravstvenu zaštitu ne dobiju adekvatne odgovore od prozvanih, kao i na sve buduće odgovore koji se dotiču njihove nadležnosti “kakav god to naš nivo bio”!

Ovim putem ekskluzivno najavljujemo intervju vezan za ovaj slučaj kojeg su dali naši sugrađani Marko Ćavar, autor “Otvorenog pisma” i Josip Zelenika, predsjednik Zdravstvenog vijeća Grada Širokog Brijega koji će narednih dana biti emitiran u Dnevniku FTV-a.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info