Zbog pandemije COVID-19 posljednjih tjedana cijeli svijet je stao, svjedoci smo brojnih mjera koje uvode Stožeri CZ kako bi spriječili širenje zarazne bolesti i “izravnali” krivulju.

Situacija nije ništa bolja ni u BiH, gdje su na snazi mnoge mjere protiv korona virusa, a Nogometni savez Bosne i Hercegovine odlučio je prekinuti prvenstvo Premijer lige i Kup BiH zbog pandemije koronavirusa pa se nogomet u BiH ne igra već skoro mjesec dana.

Svoj komentar na trenutnu situaciju u nogometu i u prvenstvu BiH u razgovoru za Dnevnik.ba dao je Toni Karačić, strateg Širokog Brijega.

Karačić smatra da se prvenstvo mora nastaviti, ta da bi svaka druga odluka bila nepoštena.

“Prvenstvo se treba nastaviti, sve ostalo bi bilo objektivno nepošteno. Ne znam na osnovu čega bi se mogao utvrditi prvak, tko bi ispao, tko bi išao u Europu. U Europu bi išao i pobjednik Kupa BiH, ali pitanje je kako bi to onda riješili. Puno je upitnika i mislim da je najrealnije da se prvenstvo BiH nastavi, ali istina je da je ovo specifična situacija i da se mi moramo ponašati u skladu s njom. Situacija je takva, i svi nešto nagađaju, a ni sama UEFA nema odgovora na pitanje kada će se prvenstva nastaviti”, kazao je Karačić.

Karačić je istaknuo kako svijest kod nogometaša Širokog Brijega na visokom nivou te da oni rade i treniraju individualno, ali da bez grupnog rada i treninga ne može očekivati velike rezultate, te da bi ovako duga pauza mogla rezultirati lošijom izvedbom na terenu ako ne budu naknadno odrađene pripreme.

“Svijest igrača je na jako optimalnom nivou i oni dobivaju posebne programe za treniranje i rade individualno i odrađuju svoj dio, i stvarno ih moram pohvaliti što se toga tiče. Mi smo posljednji trening odradili 13.ožujka, i prošlo je više od mjesec dana pauze. Problem je što nemamo specifičnog rada, nema grupnog rada i sigurno da je to neka kraća pauza taj rad bi imao neku funkciju, ali ovako je sve upitno. S obzirom na to da je stanka već sada duža od mjesec dana i kada bi krenulo Prvenstvo BiH trebala bi nam barem neka četiri tjedna za pripreme igrača, a sve ispod toga bi rezultiralo lošijom izvedbom na terenu koja ne bi bila kvalitetna, doveli bi u pitanje i zdravlje igrača, a posebno zbog toga što bi raspored trebao biti onda malo zgusnut da se prvenstvo završi. Objektivno, sve je puno upitnika, ali to je moje mišljenje što se tiče ove pauze i onog što se tiče za ovaj rad igrača, a to je samo jedan segment u nogometu i bez pripremnog rada u grupi teško je očekivati neke dobre rezultate”, istaknuo je trener Širokog Brijega.

Prema mišljenju trenera Širokog Brijega pauza je već sada ostavila neke posljedice na igru momčadi te razinu kvalitete igre, ali isto tako da je nekim igračima ipak ona dobro došla zbog ozljeda koje su imali od prije.

“Velik broj igrača Širokog prije ove pauze je bio ozlijeđen, većinom su to bili hajdemo reći “načeti” igrači i ova pauza im je može se reći dobro došla jer su oni već sada na puno većem nivou nego što su bili prije nje. Što se tiče ostalih momčad je stvarno jako kvalitetno radila i odradili su jako dobre pripreme i sigurno je da smo se mogli nadati nekim boljim rezultatima na osnovu tog rada. Što se tiče otvaranja prvenstva ne mogu reći da sam zadovoljan s neodlučnim rezultatima protiv Borca i Zrinjskoga, bez obzira na probleme koje smo imali. Bili smo u seriji gdje nismo bili poraženi ni u Kupu ni u prvenstvu BiH i pokazali smo dobru igru, i sigurno je da bi se naša igra dizala još više da smo bili u nekom kontinuitetu te bi nakon par kola sigurno dohvatili svoj vrhunac forme i igre. Zbog toga mi je žao i mislim da smo mogli puno toga napraviti u nastavku, a sada moramo ponovno proći pripreme i uhvatiti taj natjecateljski ritam.”

Iako NK Široki Brijeg ima razvijenu infrastrukturu i ima uvjete za održavanje grupnih treninga to zasada ne čine jer za to nemaju dozvolu Civilne zaštite, te se ponašaju u skladu s mjerama koje su donesene..

“Ponovno moram ponoviti da su igrači ovo shvatili jako ozbiljno i njihova svijest je na jako visokom nivou i oni rade individualno onoliko koliko im uvjeti dopuštaju. Prije svega mi poštujemo mjere Civilne zaštite koje su donesene i ne održavamo grupne treninge. NK Široki Brijeg ima razvijenu infrastrukturu i ima svoj kamp i imamo četiri terena i osam svlačionica i mogli bi održavati treninge s po četiri ili pet igrača, ali za sada nemamo dozvolu CZ i tu odluku poštujemo. Moramo se ponašati u skladu s mjerama koje su donesene. Trebamo biti strpljivi, i vjerujem da će ova situacija uskoro proći te da ćemo svi uskoro nastaviti s normalnim načinom života”, kazao je Toni Karačić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Marko Soldo / Dnevnik.ba