Tko završi Medicinski fakultet neće otići u Njemačku nego će imati posla u Domu zdravlja Ljubuški

Dom zdravlja Ljubuški prvi je dom zdravlja u Zapadno-hercegovačkoj županiji koji ulazi u proces certificiranja – uvođenja standarda sigurnosti i kvaliteta. Također, prvi je u Federaciji BiH koji ulazi u proces certificiranja svih usluga.

“To znači da je svaka usluga koja se pruži u Domu zdravlja Ljubuški u skladu s medicinskom strukom i svim zakonima i propisima ove države. Dakle, kad je pacijent ušao u dvorište doma zdravlje postao je naša odgovornost.

Klinički put pacijenta od ulaza na vrata, predaje zdravstvene iskaznice na kartoteku, upućivanje pacijenta na određeni odjel, završtek obrade, upostavljanje dijagnoze, ispisana terapije i puštanje pacijenta u krug doma zdravlja – mora biti dokumentirano, evindentirano, stručno pokriveno i sva prikupljena dokumentacija mora biti na jednom mjestu”, poručio je dr. Srećko Matić, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški.

Pred Domom zdravlja Ljubuški je ogroman proces koji će trajati najmanje 6 mjeseci. U ovaj proces će morati biti uključeni medicinske sestre, liječnici pa čak i tehničko osoblje.

“Točno će se znati kad je netko dezinficirao prostoriju, radnu površinu, kad je netko odložio infektivni otpad. O svemu tome će postojati zapisnici”, kaže dr. Matić.

Dom zdravlja Ljubuški u zakonski obavezan proces certificiranja ulazi u okviru programa INTEREG IPA koji podrazumijeva i uvođenje europskih standarda. Radi se o projektu prekogranične suradnje BiH – Republika Hrvatska i Crna Gora. Ovaj hvale vrijedan projekt napisao je sam ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški sa svojim suradnicima.

“Na natječaju je bilo prijavljeno 150 projekata, a prošlo ih je samo 5. Projekt Dom zdravlja Ljubuški je bio drugi na rang listi. Trenutačno, domovi zdravlja Ljubuški, Metković, Dubrovnik i Tivat pripremaju projekt koji je vrijedan 2 milijuna eura. Iskreno se nadam da ćemo kvalitetnim projektom te novce dovući u Ljubuški”.

U sklopu ovog projekta, bila su predviđena i financijska sredstva za stručno putovanje u London i obilazak njihovih najboljih bolnica i hospicija.

“Ono što smo u Londonu vidjeli, vjerojatno mi ovdje još dugo dostići nećemo. Ali svako iskustvo dobro dođe. Oni čak i ne znaju gdje se na karti nalazi BiH, stoga su oduševljeni s onim što smo mi pokazali jer ljubuški hospicij ima ono što i oni imaju i radimo ono što i oni rade. Jedina razlika između nas i njih je u financijskim sredstvima. Oni sva sredstva prikupljaju donacijama, tek 20 % dobiju od države, a 80 % donacijama. U prošloj godini, dobili su 20 milijuna funti donacija. Pored 270 zaposlenika imaju i 600 volontera. Nažalost, Dom zdravlja Ljubuški kao i hospicij nema niti jednog volontera. A što se tiče donacija, od kako sam ja ravnatelj u ovih pet godina nitko nije donirao ni jednu litru vode, a kamoli nešto drugo”, kaže dr. Matić.

Dr. Matić je dva mandata ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški te ističe kako ga je prije 5 godina dočekalo kaotično stanje kad je došao na ovu funkciju – financijski kolaps i tužbe djelatnika.

“S velikim zadovoljstvom, mogu kazati da na dan 31.prosinca 2017. nema dospjelog neplaćenog računa. Svoje obveze uredno isplaćujemo sukladno Zakonu o fincijskom poslovanju. Zaposlili smo novih 20 ili 30 ljudi. I dok sam ja ravnatelj Doma zdravlja, tko završi Medicinski fakultet neće otići ni u Njemačku ni u Irsku nego će imati posla u Domu zdravlja Ljubuški”, poručuje dr. Matić.

NasaTV.ba