Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Tko će u zatvor zbog propasti Aluminija?

Tko će u zatvor zbog propasti Aluminija?

0
Tko će u zatvor zbog propasti Aluminija?

Premda je Nadzorni odbor Aluminija odbio ponudu izraelske Abraham grupe, te je najavio nove otkaze preostalim zaposlenicima s posljednjim danom ove godine, jučer su izraelski investitori još jednom priopćili da nisu odustali od pokušaja ulaska u posao s mostarskim gubitašem.

Kako saznajemo Uprava Aluminija pozvala je predstavnike Abraham grupe u Mostar na direktne pregovore kako bi se pokušao postići dogovor o poslu.

‘Želimo pokrenuti proizvodnju’

Oni su još jednom poručili kako je primarni cilj u što kraćem roku pokrenuti proizvodnju u Aluminiju, osigurati nove, moderne proizvodne linije i dugotrajnu stabilnost tvrtke.

-Ranije smo rekli i ponavljamo opet: Aluminiju Mostar i njegovim radnicima je vrijeme od presudne važnosti. Prijedlog M.T. Abraham Group je već odbijen od strane Vlade Federacije i sada smo svoj konačni prijedlog ponovo poslali čelnicima Aluminija. Još jednom ponavljamo kako smo zajedno sa svojim partnerima spremni odmah krenuti sa provođenjem predloženog plana. Ukoliko se naš prijedlog prihvati u konačnici, spremni smo odmah, zajedno sa svojim partnerima i resursima krenuti u proizvodnju, bez ikakvih daljnjih odlaganja – navodi se u dokumentu M.T. Abraham Group.

Oni napominju da bi se u tom slučaju dio radnika odmah vratio na posao, te da bi imao plaće koje su znatno iznad prosjeka u FBiH.

-To je samo prvi korak našega plana da ljude vratimo na radna mjesta, te ih ponovo dovedemo u poziciju ekonomske i socijalne stabilnosti i vjere kako će Aluminiji jednoga dana, kroz naš zajednički rad, biti još veća tvornica i gospodarski čimbenik nego je to bio slučaj nekada prije – zaključuje se u pismu M.T. Abraham Group koje je objavio portal ero.tel.

Prosvjedi

Iako je do trenutka kada će 350 radnika Aluminija dobiti otkaz ostalo još petnaestak dana, odgovorni ministri u Vladi FBiH ne obaziru se previše na vapaje iz Mostara. Prije desetak dana radnici su najavili da su spremni na radikalne poteze ukoliko od Nove godine ne budu na radnim mjestima. Najavili su prosvjede na ulicama i borbu za radnička prava.

Dojam je da Vlada FBiH ne vidi način na koji može spasiti mostarsku kompaniju, te da ponudu izraelski investitora ne smatra adekvatnim rješenjem. Čak što više, u kuloarima se može čuti da Abraham grupu smatraju neozbiljnom grupacijom. Ipak, činjenica je da trenutačno nema druge ponude i da je druga opcija – stečaj.

Ukoliko to u konačnici doista bude tako, onda će zbog propasti Aluminija i izbacivanja na ulicu više od 900 radnika netko stvarno morati u zatvor. Ili će se sve zataškati po oprobanom bh. receptu. Poznato je da Financijska policija i dalje radi na slučaju Aluminij. Također, Tužiteljstvo HNŽ-a prije četiri mjeseca je izdalo nekoliko priopćenja u kojima je navelo da istražuje mogući kriminal u mostarskoj tvornici. No, rezultati istraga zasada nisu prezentirani javnosti.

Nagađanja

Nadzorni odbor Aluminija nije javnosti prezentirao što konkretno nudi potencijalni investitori u svojoj ponudi. Osim da postoje neke ‘pravne zavrzlame’ te da će se od Abraham grupe tražiti korigirana verzija ponude, apsolutno je nepoznato po kojim uvjetima bi Izraelci ušli u posao s Aluminijem. Spominjalo se je puno toga, od unajmljivanja Ljevaonice, pa da za taj dio nije potrebna povlaštena cijena električne energije itd, ali ‘papir’ s konkretnom ponudom nije pokazan javnosti. Bilo bi korektno prema radnicima da se objavi točan razlog zbog koji se neće ući u posao s Abraham grupom.

Dnevni list