LJUBUŠKI – Teško je dvanaest godina samovolje i bezakonja staviti u jedan tekst. Na stotine nezakonitih odluka, zapuštanja društvenih i radnih potreba stanovnika i financijskih makinacija, dovelo je općinu Ljubuški do gospodarskog i općedruštvenog propadanja, piše Ljubuski.info.

Gdje je ured načelnika?

Na primjeru, kako izgleda jedan radni dan načelnika općine, koja se od prepoznatljive i uvažene pretvorila u poseljačenu i provincijalnu sredinu, uočava se ova negativna transformacija Ljubuškog.U sedam ujutro otvara se omiljeni ugostiteljski objekt u južnom dijelu, passat je privezan za živicu, tajnica usmjerava sve telefonske pozive i upućuje potrebite razgovora s načelnikom prema navedenom objektu.Padaju kave, cigareta za cigaretom, pitanja o zaposlenju i uništenju onog što je još nauzgoru. Teški politički razgovori o preslagivanju lokalne moći, izvlačenju novca, formiranju novih poduzeća, rasprava o zavjerama i neprijateljevim središtima, kako se domoći novca iz općinskog i županijskog proračuna za vlastiti i stranački interes prioriteti su pojedinca i stranke na vlasti.

tkaonica_lj662016

Makinacije za osobni i stranački džep

Odmah, dolaskom na vlast 2005. godine prionulo se izgradnji vodovodnog sustava. Jedan dio novca je opran, vodovod je izgrađen nestručno izvan tehničkih standarda, kako bi se uštedjelo za privatne i stranačke džepove. Podigao se kredit, od naroda se uzimao novac za priključke. Svime je upravljao Nevenko Barbarić.Sklapanjem ugovora s tvrtkom Nativa, svakome je bilo jasno da Lučići nikada nisu htjeli izgraditi golf terene i hotele, jer pozicija jednog takvog projekta ne garantira njegovu isplativost. Mamac je bilo zemljište po niskoj cijeni, kojeg bi kasnije država otkupljivala po nekoliko puta većoj. Svime je upravljao Nevenko Barbarić, a Nativa je puno prije propala, nego je 2010. godine općina donijela odluku o povratu zemljišta podizanjem kredita u HYPO banci. Taj kredit je podignut za vraćanje ovog duga, a sve što danas govori Barbarić je teška laž. Iskazi svjedoka u postupku istrage jasno govore da je to tako.Barbarić je krivac za uništenje JKP Ljubuški. Javnost ne zna da Barbarić inzistira na tužbi općine protiv svog poduzeća u visini 300.000 KM, za nepostojeći dug, kojeg bivša stečajna upraviteljica Milka Musa nije prihvatila. Za ne povjerovati, da je taj dug ustupila tvrtka T&D Company općini na naplatu. Ovo dobrotvorstvo još nije zabilježeno u povijesti, kad je u pitanju privatni kapital. Ali treba naglasiti da T&D Company godinama od općine dobiva milijunske natječaje za obavljanje građevinskih radova financijski usitnjenih za provođenje direktne pogodbe. Ovo drugo nije dobrotvorstvo, već nezakonit rad.Ovo su krupniji projekti na grbači općinskog proračuna tj. narodnog novca. Ljubušaci godinama zaboravljaju da je općinski novac njihov, a ne Nevenka Barbarića i HDZ BiH Ljubuški.

Suradnja općine s ALBA-om stajala ju je milijune. Od 2009. godine do danas općina je izgubila oko 10 milijuna KM, a novim ugovorom potpisanim na 12 godina vjerojatno više od 20 milijuna. I taj novac je narodni novac, a ne Nevenka Barbarića i HDZ BiH. Stanovnici Ljubuškog se od dolaska ovog neodgovornog i bahatog načelnika financijski osiromašuju. Njihova kupovna moć je svedena na 30% predratne. O tome svjedoče desetine zatvorenih trgovina i obrta. O proizvodnim radnim mjestima ne treba trošiti riječi, poljoprivrednici su postali političari, samo u funkciji njegovog izbornog uspjeha.

Lovačke kuće su nikle kao gljive poslije kiše, mrtvačnice su projekt desetljeća, pa Ljubuški besposličari i umire. Kao intelektualcu, trošiti riječi na ovog čovjeka, je potrebno iz razloga što Ljubuški naoči propada iz godine u godinu.

FOTO: Mili Marušić

Uz nove istrage počeli prvi sudski postupci

Kada svi letargično govore, da je sve korumpirano, da lopovima nitko ne može ništa, bitno je kazati da to nije tako.

Iako se Barbarić okružio i kriminalcima sa zadatkom nesprovođenja istraga, pomagačima za izvlačenje novca, za sebe i stranku, bitno je kazati kako ni falange kriminalaca više ne mogu zataškati kriminal. Bez obzira što su poneki vješti i u prostituciji, dilanju droge, krađi automobila, ucjenama, udaranju i sličnome.

U tijeku je nekoliko sudskih postupaka vezanih za općinu Ljubuški u kojima se uočava ogroman kriminal mjeren milijunima konvertibilnih maraka, proizašao iz samovolje načelnika općine Ljubuški.Javnost o tome već ponešto zna, ali sljedeća tri mjeseca će pokazati stvarnog krivca za stanje u općini Ljubuški. Jednostavno rečeno, ne ponovilo se nikada više.

Ljubuški.info