Znanstvenici već godinama eksperimentiraju s terabitnim brzinama prijenosa podataka optikom, no do sada su sva njihova tehnološka rješenja bila jako daleko od praktičnog, jer su padala kada su se suočavala s tipičnim prometom koji stvaraju mreže koje su danas u uporabi.

Nokia Bell Labs, Deutsche Telekom i sveučilište TUM (Technische Universität München) tvrde da se nalaze jako blizu tome da terabitnu optiku dovedu u naše domove jer su uspjeli postići brzinu od 1 Tbps podatkovnog prometa u “terenskim uvjetima”, gdje vladaju promjenjivi uvjeti kanala i razina prometa.

Njihova tajna leži u novoj vrsti tehnike modulacije pod nazivom Probabilistic Constellation Shaping (PCS), koja se umjesto na korištenju svih mrežnih konstelacijskih točaka, temelji na onim točkama s manjim amplitudama koje su manje osjetljive na smetnje. Ta metoda omogućuje veći prijenos podataka za još 30 posto, obzirom da možete prilagoditi razinu prometa da se uklopi u kanal. Prema riječima znanstvenika ovo je toliko učinkovito da su se približili teoretskim maksimalnim brzinama prijenosa podataka koje je moguće postići optikom.

Koliko brzo bi ovo moglo stići u naše domove za sada je teško predvidjeti, no za sada se još nemojte previše veseliti “Warp internetu”.

Vidi.hr