Lištica okovana u lance Udbe

Godine su prolazile a Lištica je živjela okovana lancima Udbaških, Kosovih, Ozninih slugu koje su kontrolirale sve. Imali su svoje pomagače čak i u samom franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu jer drugačije nisu mogli zatrti i ubiti istinu koja je visjela iznad njihovih glava godinama kao Damaklov mač. Jadni a ujedno pobožni hercegovački puk nije odustao od molitve i vjere premda mu je bilo iznimno teško. Mnogi su zbog oskudnih i škrtih poslijeratnih godina napustili svoja ognjišta i otišli u današnje zemlje EU, Njemačku, Austriju, Švicarsku, Švedsku, Francusku, te su sebi i svojim obiteljima omogućili dostojanstveniji život premda su uvijek i svugdje bili pod prismotrom. Svaki njihov dolazak i odlazak vani bio je pomno praćen od Udbaških kadrova, morali su davati izjave u smislu, da li su primijetili na zapadu među našim iseljeništvom ikakve kontra obavještajne aktivnosti i sl., te su bili upozoreni kako su sva ta događanja dužni prijaviti kao i sve one koji su išta rekli protiv Tita i partije. Oni koji su ostali živjeti u tadašnjoj Lištici sadili su duhan od kojeg su u jesen kad je bila predaja tog žutog zlata pribavili zimnicu, a li je sve to konačno bilo oskudno zbog procjenitelja na vagi koji su prodavali dušu vragu svome.“Za sto lira u sto vira“.

Demokratske promjene u Širokom Brijegu donijele samo još veće razočarenje

1990 se događaju tzv “demokratske promjene“ u RH i BiH i što mislite da li su ti progonitelji hrvatskog naroda u tadašnjoj Lištici nestali s lica zemlje? Svi znamo da nisu, no gdje su oni sada, i gdje su njihovi potomci? Po istoj recepturi kako su to učinili partizanski koljači nakon 07.02.1945 godine u franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu nastavili su kuhati i njihovi pravni i svekoliki drugi slijednici u Širokom Brijegu. Današnji Široki Brijeg kao kulturno, sportsko i gospodarsko sjedište ŽZH je samo nastavak zločinačke komunističke ideologije koja se ogleda na svakom koraku. U svakom segmentu društva zatrovanog njihovom ideologijom.

Niti jedna javna, politička, sportska, funkcija se ne dodjeljuje nikome izvan kruga stranke HDZ BiH koja vlada Širokom Brijegom i ŽZH od završetka rata do danas uz iznimku 2006 do 2010 godine kada je u ŽZH vladala koalicija HSP BiH, Narodna stranka radom za boljitak i HDZ 1990. Niti jedna MZ u Širokom Brijegu od njih 25 nema predsjednika a da nije aktivni član HDZ BiH. Svako sportsko ili KUD, udruga proistekla iz Domovinskog rata na čelu ima ljude u dubokoj korelaciji sa strankom HDZ BiH.

Naprosto je fascinantno kako je ta stranka pokrila sve segmente javnog, kulturnog i sportskog života Grada Širokog Brijega. Zbog politike te stranke koja vlada od završetka rata na ovamo događa se demografska katastrofa u Gradu Širokom Brijegu. Oni uhljebljeni u JP su sigurno biračko tijelo te stranke, a puna ih je općina, županija, inspekcija, dječji vrtići, škole, dom zdravlja, policija sudovi i tužiteljstvo, pošta, banke i da ne nabrajamo dalje.

Nezadovoljstvo svih pa i uposlenih u Širokom Brijegu

Gospodarski objekti kojih ima nekoliko u Širokom Brijegu imaju nekoliko tisuća uposlenika ali svi žive od danas do sutra, nezadovoljni s primanjima i statusom, te ih dosta razmišlja o odlasku u inozemstvo zbog nemogućnosti zadovoljavanja niti najosnovnijih potreba. Branitelji kao najvažnija karika svakog društva pa tako i Širokog Brijega su rascjepkani na više skupina, tako da među njima ima onih koji imaju i nekoliko primanja iz rata, u BiH i RH, neki imaju minimalna primanja po osnovu RVI, ili povoljno umirovljenje pripadnika oružanih snaga, dok je najveći broj onih koji nemaju nikakva prava iz rata, prerano im za mirovinu, dok su prestari za obavljanje bilo kakvog posla, a dosta ih je oboljelo od najtežih bolesti, i žive na rubu socijalne ili ekonomske isključivosti a nemaju se kome obratiti osim ministarstvu branitelja ŽZH i zatražiti jednokratnu pomoć od kojih 300 KM.

Površinski dok se ne zagrebe ispod površine Široki Brijeg izgleda odista iznad prosjeka drugih općina u ŽZH pa i velikog dijela u FBiH, no Široki Brijeg ni blizu nije gradu kakvim ga njegovi žitelji žele. A žitelji tog grada žele da se više u tom gradu ne pitaju potomci jugo komunističkih kadrova koji su 07.02.1945 godine u Širokom Brijegu pobili nevine franjevce. Jer od potomaka pravnih i svekolikih drugih slijednika najvećih zločinaca hrvatskog naroda ne može iznići zdravo sjeme. I dok je god to bolesno sjeme na životu naše će društvo biti bolesno i zatrovano. A svi znamo tko su oni, i koga predstavljaju. Jer nevina krv uvijek vrije i nikada ne mrije. Smiriti je može samo istina koja je uvijek voda duboka. Ti potomci idu tako daleko da su čak osnovali i mladež HDZ BiH po uzoru na SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije), u koji vrbuju svoje mlade snage za budući nastavak njihove vladavine. I tome nema kraja. Da bi malo pojasnili namjere tih HDZ –ovih neandertalaca navesti ću vam jedan primjer iz jedne MZ u Širokom Brijegu kada se odlučivalo o jako bitnim stvarima za tu MZ. Kada se došlo do glasovanja svatko je svakoga lobirao ,no s jedne strane je bila skupina HDZ-ovih istomišljenika koji su normalno bili u krivu, dok je s druge strane bila inicijativa građana koje ne zanima ni HDZ BiH niti ijedna druga stranka već isključivo i jedino životni interes i opstojnost svih žitelja te MZ. Kako bi pridobili i neke glasače HDZ BiH iz te MZ jedan predstavnik inicijative građana te MZ je lobirao kod oca jednog mlađahnog člana HDZ BiH da glasuje za tu inicijativu na što mu je otac rekao: “Nemoj njega molim te on gradi političku karijeru“.

Podobni graditelji političkih karijera vladaju Širokom Brijegom

E zbog te političke karijere tu smo gdje jesmo, egzodus naših mladih pa čak i cijelih obitelji se nastavlja, nema nikakvih zdravih gospodarskih inicijativa, korupcija, nepotizam, rodijaštvo, ortakluk, kurvaluk, te sve vrste grijeha i nemorala caruju našim Širokom Brijegom, a narod je izgubio vjeru u sustav, u ljude, a dobar dio njih i u Boga. I to sve zbog pogubne politike stranke HDZ BiH koja je nastavila politiku jugo-komunističkih kadrova bazirana na onoj: “ja tebi-ti meni“. I upravo zbog te politike: ja tebi-ti meni sve nam se negativno događa, jučer, danas i zauvijek.

Ulomak iz priče:

Dok se Širokobriježani prisjećaju pobijenih franjevaca u Hrvatskoj se zabavljaju sa dvojicom Kineza “Ustaša”!

Vlado Marušić / SirokiBrijeg.info